Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasaregionens politiker tror inte på tvångsfusioner

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2014 05:57.
Mikael Luther och Rurik Ahlberg kommer ut från mötet med kommunministern.
Bild: Yle/Anna Ruda

Kommunminister Henna Virkkunen föreslår att Vasa och Korsholm kan tvingas till tvångsfusion eftersom de är två jämnstarka kommuner som ligger bredvid varandra. Varken Korsnäs kommunfullmäktige ordförande Jonas Lindholm eller Korsholms kommunstyrelseordförande Mikael Luther tror på tvångsfusioner.

Virkkunen mötte österbottniska beslutsfattare

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tror inte att regeringen är tillräckligt stark för att driva igenom det, säger Lindholm.

Virkkunen mötte regionpolitikerna i Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tror att vi får tvångsutredningar, men jag tror inte heller att den här regeringen vågar driva igenom fusioner med tvång, säger Luther,

Stämningen på mötet beskrivs av deltagarna som saklig och positiv.

- Nu ska vi hitta en väg framåt som är bra för våra invånare, säger Luther.

Flera utredningar

På mötet var deltagarna överens om att göra en stor utredning med kommunerna från Kristinestad i söder till Vörå i norr och dessutom göra mindre utredningar i den stora utredningen så att kommunerna Sydösterbotten utreder till vilken kommun de ska höra. Mikaela Björklund, stadsfullmäktiges ordförande i Närpes var nöjd med beskedet.

- Det gläder mig att ministern såg en möjlighet att göra en större utredning. Från Närpes synvinkel är det väldigt viktigt att vi får utreda två alternativ. Just nu står vi som åsnan mellan två hötappar, men det fina skulle ju vara att kunna reda ut vad de där hötapparna består av och då tror jag genast att det är enklare om vi ser var det finns mera halm, säger Björklund.

Kommunminister Virkkunen föreslog att ministeriet ska utse en utredare. Korsholm vill, enligt Luther, själv vara med och utse utredaren.

- Vi anser att vi i allmänhet i Österbotten kan lösa frågorna själva. Vi vill hålla makten över utredningen i våra egna händer. En statlig utredare har makt att föreslå saker mot kommunernas vilja, säger Luther.

Vem som skulle kunna vara utredare diskuterades också på mötet och Malax tjänstledige kommundirektör Mats Brandt fick starkt stöd från många kommuner. Enligt Luther anser Vasas representanter att Brandt har för starka bindningar till en av kommunerna.

- Han har gjort många utredningar där han nu är på finansdepartementet i Sverige och vi tycker att han skulle vara en ypperlig person, säger Anita Ismark, kommundirektör i Korsnäs.

Luther tippar att det tillsätts två utredare för regionen och att Brandt är en av dem.

Korsnäs och Vörå får välja

Om Korsnäs och Vörås framtid sa Virkkunen att de får välja om de vill gå samman med storkommunerna i norr eller söder.

- Från Korsnäs sida har vi redan tidigare sagt att vi är villiga att utreda med kommunerna från Kristinestad i söder till Vörå i norr, säger Ismark.

Bättre prioriteringar

Istället för en diskussion om kommungränser efterlyser Lindholm en diskussion om hur kommunerna ska ordna servicen.

- Vad ska vi prioritera bort eller hur ska vi ordna det så att vi har råd servicen, säger Lindholm.

Också Vasas stadsfullmäktiges ordförande Joakim Strand anser att kommunerna måste prioritera bättre.

- Nu har vi i Österbotten femton kommundirektörer som är anställda med offentliga medel och vi har noll egna hjärtkirurger. Då är frågan med tanke på framtiden om det skulle vara bättre om vi har några färre kommundirektörer och istället kan använda pengarna till att anställa några hjärtkirurger, säger Strand.

Utredningarna ska vara gjorda och beslut fattade inom det här året.

- Vi har inte så mycket tid, men å andra sidan har vi ganska mycket basmaterial från tidigare utredningar som vi kan uppdatera, säger Ismark.

- Jag tror att vi måste få bort både fysiska och mentala gränser, säger Strand.

Malax, Storkyro och Laihela står inte inför någon tvångsfusion men ska gå samman med Vasa-Korsholm.

Inga svar

Korsnäs Jonas Lindholm kom till mötet med en förhoppning om att få höra vad som konkret blir bättre med kommunsammanslagningar.

- Svaret på den frågan var att det får vi ta reda på själva, mellan raderna kunde jag kanske läsa att vi på lång sikt inte kan räkna med att få det stöd av staten som vi får idag, säger Lindholm.

- Sakinnehållet och vad lagen kräver har vi ju stiftat bekantskap med redan tidigare. Nu var det en väldigt positiv signal när jag märkte att det finns en genuin öppenhet också i Vasaregionens kommuner att göra en större utredning, säger Björklund.