Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Stålfusion leder till nedskärningar

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2014 16:21.
Rautaruukkis fabrik i Brahestad
Bild: Rautaruukki

Svenska SSAB:s köp av stålbolaget Rautaruukki kommer troligen att leda till uppsägningar. Bolagen uppskattar att omkring fem procent av jobben försvinner i och med fusionen. Personalminskningarna gäller främst Finland och Sverige.

Stålbolagen Rautaruukki och svenska SSAB ser ut att bli ihopslagna. SSAB har gett ett anbud på Rautaruukki. Rautaruukki rekommenderar aktieägarna att acceptera anbudet som är värt 1,1 miljarder euro. Styrelserna föreslår att ingen dividend ska delas ut för 2013 på grund av den pågående fusionsprocessen.

900 jobb tros försvinna

Rautaruukki har 9 000 anställda i omkring 30 länder medan SSAB har 9 000 anställda i 45 länder. Rautaruukki och SSAB bedömer att cirka 900 arbetstillfällen kommer att försvinna i och med fusionen. Det här motsvarar fem procent av företagens sammanlagda personalstyrka. Personalminskningen bedöms ske inom loppet av tre år. Metallförbundet i Finland kräver att de anställda vid Rautaruukki får behålla sina jobb. Personalminskningarna gäller främst Finland och Sverige.

Indien och Kina utmanar

Under förmiddagens pressinfo i Stockholm konstaterade båda stålbolagens ledningar att det handlar om skära i kostnader för båda företagen, göra sig kvitt överlappningar och få bättre distribution på den globala marknaden. Både SSAB och Rautaruukki är små aktörer både på den europeiska och den internationella stålmarknaden. Den stora utmaningen kommer i dag från Indien och Kina som kan konkurrera både vad det gäller pris och volym.

Inga garantier för de anställda

Huvudkontoret för det nya bolaget kommer att finnas i Stockholm. SSAB:s vd Martin Lindqvist konstaterade på presskonferensen att det nya stålbolaget inte har gett vare sig den svenska eller finländska regeringen några garantier för de anställda, men det finns inte heller några planer på att stänga någon av enheterna i Sverige eller Finland. Initiativet till fusionen uppges ha kommit från Rautaruukki, och bland de anställda har man länge väntat på att bli uppköpt av en större aktör.

Grundades 1960

Rautaruukki grundades 1960 för att trygga den finländska varvsindustrins och den övriga verkstadsindustrins tillgång på råvara. Under årens lopp har företaget utvecklats till ett internationellt företag med egen verksamhet inom verkstadsindustri, stålindustri och byggande.

Rautaruukki grundades av finska staten, Outokumpu, Valmet, Wärtsilä, Rauma-Repola och Fiskars.

Diskussion om artikeln