Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ny lag ska minska på näthat

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2014 11:25.
Bildtext Bloggaren Janina Nylund skriver ofta om sina barn på bloggen, och hon har nolltolernas för trollen som går åt hennes familj.
Bild: Janina Nylund

Bloggaren Janina Nylund har erfarenhet av elaka påhopp på nätet, för henne gick det så långt att hon till sist gjorde polissak av det. Men när det kommer till internet och sociala medier har det till dags datum funnits stora luckor i finsk lagstifning. De som har velat driva andra till vansinne har fått härja, mer eller mindre, fritt. Så länge de har undvikit sms och samtal har lagen inte kunnat hindra dem.

Vid årsskiftet trädde två nya lagar i kraft, som bland annat jämställer sociala medier med telefoner. Nu finns nämligen lagen om Brott mot kommunikationsfrid.

- 2014 finns andra sätt att trakassera och irritera än via sms. Man använder ju telefonen till nästan allt annat än att ringa. Nu ska också bloggar, Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala medier inbegripas i det som tidigare rubricerades som hemfridsbrott, säger överkonstapel Mikael Appel.

Nätpolis Mikael Appel
Bildtext Nätpolis Mikael Appel - (Copyright: Yle/Roger Källman)
Bild: Yle/Roger Källman

Samtidigt kom också en ny lag mot stalking - eller olaga förföljelse som det officiellt heter. Det är nu straffbart att upprepade gånger hota, följa efter, kontakta eller på något annat sätt stalka någon för att skapa rädsla.

Appel hoppas att de nya lagarna ska täppa till de luckor som har funnits. För brott mot kommunikationsfrid kan det bli böter och upp till sex månaders fängelse medan straffet för stalking är ännu strängare - upp till två års fängelse.

- Förhoppningsvis ska stämningen på sociala medier och anonyma nätforum bli bättre i och med att det blir lättare för polisen att ingripa. Tidigare har vi inte kunna göra något, fast vi har sett att det pågår, eftersom det inte har funnits inskrivet i lagen, säger Appel

Janina polisanmälde troll

Nya lagar mot näthat

Brott mot kommunikationsfrid
1 a § (13.12.2013/879)
Den som i syfte att störa skickar meddelanden eller ringer till någon annan upprepade gånger så att gärningen är ägnad att orsaka denne betydande störning eller olägenhet, ska för brott mot kommunikationsfrid dömas till böter eller fängelse i högst sex månader

Olaga förföljelse
7 a § (13.12.2013/879)
Den som upprepade gånger hotar, följer efter, iakttar, eller kontaktar eller på något annat jämförbart sätt obehörigen förföljer någon annan så att förfarandet är ägnat att skapa rädsla eller ångest hos den som förföljs ska, om lika strängt eller strängare straff för gärningen inte föreskrivs någon annanstans i lag, för olaga förföljelse dömas till böter eller fängelse i högst två år.

22-åriga bloggaren Janina Nylund från Nykarleby kom för några år sedan upp till ungefär 1000 unika besökare per dag på sin blogg. Då började också trollen synas mer och mer. I somras fick hon nog och polisanmälde ett elakt troll på sin blogg.

- Det var en väldigt typisk ful kommentar. Den kanske inte var värre än många andra jag har fått, men jag ville ändå anmäla. Kanske mest för att testa vad som händer sedan, säger Janina Nylund.

Ännu har hon inte hört någonting från polisen, men hon har själv kollat upp ip-adressen och sett att människan som sa att hon ser ut som en hora (och är en "finnjävel") är från Sverige och förmodligen ingen som hon någonsin har träffat.
Eftersom Janinas kommentarer anmäldes år 2013 kommer lagförändrningen inte att påverka hennes fall, i Finland kan man i efterhand inte dömas för något som var lagligt då händelsen ägde rum. Däremot tycker Mikael Appel att Janinas fall uppfyller kraven för ärekränkning - eller grov ärekränkning som kan ge upp till 2 års fängelse.

Text: Linn Jung

Mer om ämnet på Yle Arenan