Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fokus på Eagles

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
The Eagles
Bild: Photographer Unknown / Eagles/Smog Archives

Eagles är en grupp som präglas av exakt och skickligt musicerande och en cool och balanserad image. Men bakom framgångarna finns en massa gräl, droger och kvinnor. Under fjorton år vägrade de att spela tillsammans och medlemmarna gjorde solokarriärer, men i medlet av 90-talet återförenades gruppen och turnéerna och skivorna sålde som aldrig förr.

Många kanske tror att det är californienkillar, som började spela ihop men de kommer allihop från olika håll i USA.

Fokus på: The Eagles. Del 1/2

Programmet är inte längre tillgängligt

Fokus på: The Eagles. Del 2/2

Programmet är inte längre tillgängligt

Det hela började då den populära sångerskan Linda Ronstadt våren 1971 behövde ett kompband. Don Henley hade nyligen flyttat till Los Angeles från Texas och Glenn Frey från Michigan då Lindas manager tog kontakt med killarna. De höll till på nattklubben The Troubadour, liksom de flesta musiker som fanns i staden, och där blev de också bekanta med Randy Meisner och Bernie Leadon. Det bar iväg på sommarturné och efter turnén gjorde de en skiva tillsammans med henne. Efter det började de fundera på att fortsätta som ett eget band.

Soundet föds i en paus

Mycket av eagleskillarnas tid gick åt till att festa vilt. Kvinnor, droger och alkohol hörde till vardagen och för att få någon musik gjord drog managern Glenn Jeffen iväg med pojkarna upp till Aspen i Colorado. Där övade de dagarna i ända och Jeffen kallade in den då betydande soundarkitekten Glyn Johns som en möjlig producent för en kommande skiva. Han tyckte spelandet lät som kakofoni, men i en paus då killarna lade ifrån sig instrumenten och sjöng stämmor med bara en akustisk gitarr, då blev Glyn Johns ivrig. DET soundet skulle de bygga vidare på.

Första skivan Eagles började de jobba med i februari 1972 och på sommaren kom den till försäljning. Den första singeln från skivan varTake it easy och den steg genast upp på hitlistorna.

Vad skulle bandet heta

Ett bra namn för bandet behövdes. Glenn Frey vill ha ett namn som något gatugäng i Detroit kunde ha, Henley var inne på namn bland indianstammar, man funderade på namn som något gäng i Westside story kunde hetat. Jets var länge på förslag. Till slut slängde managern Geffen fram Eagles. Han tyckte det lät lite som Beatles men mer amerikanskt.

14 år av semester

Ända fram till 1980 spelade de tillsammans och gav ut sex studioalbum, men sedan blev de så i luven på varann så bandet sprack. Under fjorton år vägrade de att spela tillsammans och medlemmarna gjorde solokarriärer, men i medlet av 1990-talet återförenades gruppen och turnéerna och skivorna sålde som aldrig förr.

På en av de första konserterna efter pausen ville de tysta ner stridigheterna och berättade att de aldrig splittrats, de bara höll en 14 år lång semester. Då hade musikerna delvis redan bytts ut, av ursprungsbandet fanns endast Henley och Frey fanns kvar. Gitarristen Bernie Leadon hade redan tidigare bytts ut till Don Felder, som fick nog år 2001 strax före konserten i Helsingors. De övriga nya medlemmarna var Timothy B Smtih och Joe Walsh.

Den senaste skivan Long road out of Eden kom ut 2007 och fansen väntar på ett åttonde studioalbum men får eventuellt vänta förgäves. Just nu är bandet ute på turné på olika håll av USA och i maj kommer de till Europa och uppträder i Belgien, Nederländerna, Irland och Stor-Brtiannien. Om det är deras avskedsturné kan man bara spekulera.

Radio Vega onsdag 22.1 kl 21.05 Fokus på Eagles

Redaktörer: Camilla Kivivuori och Kjell Ekholm