Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fusionen överraskade fabriksarbetare i Lappvik

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2014 15:40.
Bildtext Omkring hundra personer jobbar på Rautaruukkis fabrik i Hangö.

Nyheten om att SSAB och Rautaruukki går ihop väcker många frågor i Rautaruukkis fabrik i Lappvik i Hangö. Fusionen kom som en fullständig överraskning.

- Vill det nya bolaget i framtiden producera rör? den frågan mal i huvudet på Ulf Heimberg, arbetarskyddsfullmäktig på Lappvikfabriken.

Bildtext Lappvikfabriken producerar rör.

- Slutar bolaget med att producera rör har vi en massa problem!

Fabriken i Lappvik har producerat rör i över 40 år. Rörproduktionen är en rätt så liten del av Rautaruukki. På fabriken jobbar omkring 100 personer.

- Alla är förstås oroliga innerst inne över hur fusionen drabbar arbetarna och fabriken, säger Heimberg.

Var ska personalminskningen synas?

Ulf Heimberg är stadsstyrelsens ordförande i Raseborg.
Bildtext Ulf Heimberg är arbetarskyddsfullmäktig på fabriken i Lappvik.

Rautaruukki och SSAB bedömer att omkring 900 personer kommer bli av med sitt arbete på grund av fusionen. Ulf Heimberg tror att minskningen av personal kommer synas mera på valsverken än på Rautaruukkis rörfabriker eftersom både SSAB och Rautaruukki har valsverk.

Programmet är inte längre tillgängligt

Goda tider just nu för Lappvikfabriken

Enligt Heimberg har fabriken i Lappvik ett uppsving just nu. Mera personal kommer att anställas och lastningsföretaget som var på väg att inte få förnyat kontrakt får fortsätta.

Bildtext Fusionen väcker frågor hos fabriksarbetarna.

Ulf Heimberg berättar att Lappvikfabriken i många tiotals år varit den som producerar pengar åt moderkoncernen och att största delen av de rör som görs i Lappvik exporteras.

- Lappvikfabriken är en viktig aktör för Rautaruukki, hävdar Heimberg.

Vad händer nu?

Alla alternativ är möjliga men Heimberg vill inte tro att rörproduktionen läggs ner eftersom det finns en marknad trots en hel del europeiska konkurrenter.

Ulf Heimberg väntar nu på mera information och uppskattar att de förändringar som är på kommande först syns i praktiken om ett halvår eller så.

Läs mera:
Stålfusion leder till nedskärningar