Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Blod är tjockare än vatten

Från 2014
Uppdaterad 19.09.2016 13:14.
Tjockare än vatten (12)
Bild: Baldur Bragason

Sunnanö är den vackraste platsen i hela den åländska skärgården och den plats där familjen Waldemar har drivit ett populärt gammalt pensionat. Ett pensionat som hotar förstöra relationerna i en redan splittrad familj.

Gamla mor Anna-Lisa Waldemar (Stina Ekblad) och sonen Oskar (Joel Spira) med sin fru Liv (Jessica Grabowsky) är de som har drivit pensionatet under alla år. Anna-Lisas övriga barn, den snygge opportunisten och entreprenören Lasse (Björn Bengtsson) och den frisinnade skådespelerskan Jonna (Aliette Opheim), flydde barndomshemmet för länge sedan på jakt efter sina egna drömmar. De förlorade alla gradvis kontakten. Nu återvänder Lasse och Jonna för en sista sommar eftersom deras mor bett dem komma. Det här kommer som en stor överraskning för Oskar. Varför är de här, och varför just nu?

Lasse är frånskild och lever med sin tonårsdotter Kim (Molly Nutley). Jonna däremot står på tröskeln till framgång när syskonen återförenas. Lillebror Oskar har i praktiken blivit den nya föreståndaren i takt med att Anna-Lisa blivit äldre. Lasse och Jonnas återkomst påverkar allt och alla.

En kväll försvinner Anna-Lisa och hittas död. Hon efterlämnar ett testamente fullt av märkliga villkor som rycker upp tillvaron och förändrar syskonens liv på olika sätt. Det främsta villkoret är att syskonen tvingas driva pensionatet tillsammans under en hel säsong - och göra vinst - annars ärver de ingenting. Det här kommer som en chock för alla. Men Anna-Lisas sista önskan är inte av illvilja, utan av kärlek. Det är ett sista försök att återförena de två bröderna och deras syster.

Under seriens gång lär vi känna familjen Waldemar och följer deras vidare öden och hur de handskas med arvet, att driva pensionatet och deras personliga målsättningar och umbäranden. Kärlek, hårt arbete, lojalitet och svek, men också stor glädje. Syskonen upptäcker att blod trots allt är tjockare än vatten.

Samtliga familjemedlemmar har också hemligheter som bubblar under ytan och bara väntar på att få komma upp. Och det finns andra hemligheter begravda på Sunnanö. En faktiskt precis under det gamla pensionatet.

Tjockare än vatten (12) (Sverige 2014)
Yle Fem onsdagar kl. 21.00, seriestart 5.2.2014
10 avsnitt
30 dagar på Arenan efter sändning

Skapare av serien är Henrik Jansson-Schweizer.
Manuset: Niklas Rockström och Morgan Jensen
Regi: Erik Leijonborg, Molly Hartleb, Anders Engström och Anette Winblad.
Produktion: Nice Drama

Serien spelades in i Sverige och på Åland sommaren 2013

Karaktärer:

Tjockare än vatten (12)
Bildtext Stina Ekblad i rollen som Anna-Lisa
Bild: Baldur Bragason

Anna-Lisa (Stina Ekblad)
Är matriarken i familjen Waldemar, som uppfyllde sin dröm genom att driva det gamla pensionatet och familjens egendomar på Sunnanö i den undersköna Åländska skärgården. När hon drabbas av en dödlig sjukdom skriver hon ett sista testamente som kan förändra livet för hennes tre barn. Hon gör det inte av illvilja, men det är ofrånkomligt att hon försöker styra sina barn, även från den andra sidan. Anna-Lisa inser att syskonen glidit ifrån varandra och hon anser att de behöver varandra. Detta är hennes sista välgärning. Men familjens och barndomens sår kanske är svårare att läka än hon trott.
Anna-Lisas make, Mauritz, är far till syskonen. Han var en alkoholiserad, lynnig tyrann, som misshandlade Lasse, Oskar och Anna-Lisa. Han är sedan länge försvunnen, men hans skugga vilar över pensionatet.

Tjockare än vatten (12)
Bildtext Björn Bengtsson som Lasse
Bild: Baldur Bragason

Lasse (Björn Bengtsson)
Är den äldste sonen, en envis rebell som lämnade barndomshemmet på Sunnanö tidigt, efter ideliga konflikter med sin brutale far Mauritz. Han tar alla genvägar som finns i livet och strävar fåfängt efter framgång, men står nu på randen till konkurs efter att ha misslyckats kapitalt i restaurangbranschen. När han återvänder till familjens pensionat återförenas han inte bara med Oskar, sin lillebror, utan också med Liv, sin barndomskärlek - och numera brodern Oskars fru. Något som kommer att visa sig skapa problem under sommaren när han och systern Jonna återvänder till barndomshemmet.

Tjockare än vatten (12)
Bildtext Joel Spira som Oskar
Bild: Baldur Bragason

Oskar (Joel Spira)
Är det typiska mellanbarnet, men alltid evig “lillebror” till Lasse. Han är hårt arbetande, patologiskt misstänksam och van vid att se till sitt eget hus i första hand. Oskar ser sig själv som den rättmätige arvtagaren av pensionatet, efter att ha skött det i alla dessa år tillsammans med mamman. Han har alltid tävlat med Lasse i allt - kanske till och med om sin egen fru Livs gunst. Liv är Lasses tidigare flickvän och ungdomskärlek. Oskar hamnar åter i skuggan av stora, starka Lasse. Men inom Oskar bubblar en vulkan. Och mörka familjehemligheter som han trodde skulle förbli begravda, tvingas snart upp till ytan.

Tjockare än vatten (12)
Bildtext Aliette Opheim som Jonna
Bild: Baldur Bragason

Jonna (Aliette Opheim)
Är lillasystern, drömmaren och den frisinnade, som flydde Sunnanö och pensionatet för att uppfylla sin skådespelardröm. Nu när hon äntligen blir erbjuden en fantastisk möjlighet, så kastar ödet henne tillbaka till ön där hon växte upp och till mamma Anna-Lisa som hon alltid haft en dålig relation till. Något som inte minskar i och med testamentets krav. Ingen styr över Jonnas öde. Allra minst mamma. Men plötsligt känner Jonna en starkare dragning till ön än någonsin. Något hon inte riktigt kan förklara. Är det här hennes verkliga dröm? Det har ju alltid varit Jonnas största rädsla att fastna på ön och bli som sin mor.

Tjockare än vatten (12)
Bildtext Jessica Grabowsky som Liv
Bild: Baldur Bragason

Liv (Jessica Grabowsky)
Är den vackra infödda öbon, stark och ödmjuk. Hon är pensionatets ryggrad och har alltid stått vid familjen Waldemars sida - i ungdomen som Lasses flickvän, mamma Anna-Lisas vän och nu som Oscars fru. Liv har alltid känt att pensionatet är lika mycket hennes som Oskars. Hur skulle han någonsin kunna sköta pensionatet utan henne? Men vad ska hon göra med alla de gamla känslor som väcks till liv vid återseendet av Lasse? Har hon inte en bra tillvaro? Vad är det hon har saknat i alla dessa år?

Tjockare än vatten (12)
Bildtext Molly Nutley som Kim
Bild: Baldur Bragason

Kim (Molly Nutley)
Är Lasses rebelliska tonårsdotter som hatar allt som har med Sunnanö att göra. Hon hatar framförallt det faktum att hon tvingas vara borta från sina vänner hela sommaren. Men Kim blir vän med kusinen Cecilia (Saga Sarkola), som är farbrodern Oskars och Livs dotter. Och hon träffar en ny vän på andra sidan tomtgränsen - Fredrik (Conrad Stenberg). Han är den gamla ilskna granntanten Mildreds (Johanna Ringbom) son, vars familj verkligen hatar Waldemars. Vad Oskar beträffar är hatet ömsesidigt, så Lasse borde försöka hålla bättre styr på sin dotter. Men Kim brukar gå sin egen väg.

Läs också: Släkt, historia och sammanhang sökes
Läs också: Tjockare än vatten - ett Åland utan ålänningar