Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yrkesutbildningar raggar studerande på Next Step

Uppdaterad 27.01.2014 10:21.
Bildtext Next Step-mässan. Foto: Juho Vainonen/SAKKI

Flera tusen grundskoleelever och yrkesstuderande besöker utbildningsmässan Next Step i dag för att bekanta sig med yrkesinriktningar och utbildningar.

Vid Rudolf Steinergymnasiets monter står gymnasisterna Chloé Galbe och Daniel Aarne. De vet inte vad de vill jobba med ännu men tror inte att arbetssituationen för unga är fullt så negativ som den utmålas i media.
-Men jag tror att många påverkas av vad deras föräldrar och kompisar tycker. Det kan vara svårare att välja yrke om man vill gå en helt egen väg, tror Galbe.

Flexibilitet också inom industrin

Vid en monter sitter Nina Wassberg från Metallförbundet. De senaste tio åren har metallbranschen förlorat sextio tusen jobb i Finland och det syns i att antalet unga som söker sig till metallinjer minskar.
-Trenden i dag inom metallbranschen är definitivt att man är beredd att byta inriktning. Dagens unga är också väl förberedda på att ha flera karriärer, jag tror inte att någon av ungdomarna här tänker att de ska jobba på samma arbetsplats i fyrtiofem år, säger hon.

Det allra viktigaste är att unga väljer yrkesinriktning enligt sina egna intressen i stället för att grubbla över konjunkturer.
-Om man tycker om det man studerar är studiemotivationen också på topp, säger Wassberg.

Utblidningen på efterkälken

De yrkesstuderandes förbund SAKKI ordnar utbildningsmässan Next Step för tjugofjärde gången i år.
Jenni Lang vid SAKKI menar man att de största problemen inom yrkesutbildningen just nu är att utbildningarnas maskinparker är föråldrade.
- Många yrkeslärare har också förlorat kontakten med en arbetsmarknad som förändras allt snabbare, säger hon.

"Välj det du vill"

Jenni Lang valde själv att bli snickare trots att hon redan som femtonåring visste att snickarbranschen inte har de bästa ekonomiska utsikterna.
-Nuförtiden kan man köpa allt på Ikea eller Asko, få beställer handgjorda möbler. Men jag är ändå stolt över att kunna tillverka saker med mina händer, jag har alltid varit kreativ. Även om jag i framtiden vill jobba med unga eller inom politiken kommer jag alltid att på något sätt ha nytta av att vara snickare.

Hon uppmuntrar unga att söka sig till ett yrke de verkligen tycker om.
-Om du är jättebra på att sy så ska du söka in till beklädnadslinjer och inte lyssna på dem som säger att "pojkar kan inte sy", eller som i mitt fall "flickor kan inte hålla på med teknik". Det gäller att vara modig.