Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Forskare oroade över den ökande mobilanvändningen

Uppdaterad 04.06.2015 11:52.

- Barn borde skyddas för strålning i högre grad än vad som görs nu, säger professor emeritus Rainer Nyberg från Vasa. Han förespråkar flygplansläge i mobiltelefoner och läsplattor för både barn och unga, eftersom det finns en hel del forskning som pekar på hälsorisker med strålning.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Professor oroad över strålning och barn
Yle Nyheter TV-nytt: Professor oroad över strålning och barn - Spela upp på Arenan
Kille håller mobiltelefon i handen

Nyberg har läst igenom tiotals rapporter och är förskräckt över det han läst. Effekterna kan vara betydligt allvarligare är vi hittills trott, särskilt som mobilanvändningen växer explosivt just nu. Han har själv skrivit flera böcker om it och lärande under sin tid vid pedagogiska fakulteten i Vasa.

- Kanske jag just därför blev så skrämd, det berör ju det område jag jobbat mest med hela livet, säger han.

Se en längre intervju med Nyberg i artikeln!

STUK:s sparkrav påverkade

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: "Min vetenskapliga syn uppskattades inte"
Yle Nyheter TV-nytt: "Min vetenskapliga syn uppskattades inte" - Spela upp på Arenan

Nybergs oro delas av Dariusz Leszczynski, som förlorade jobbet vid Strålsäkerhetscentralen för en tid sedan. Själv tolkar han uppsägningen som om hans tjänster inte längre behövdes trots att han är en uppskattad föreläsare utomlands.

- STUK:s chefer försökte censurera min vetenskapliga forskning och jag kunde inte prata fritt om den, säger han. Det gick jag inte med på och därför fick jag gå, säger Leszczynski,.

STUK bemöter påståendet med sparkraven i regeringsprogrammet. STUK fattade ett strategiskt beslut om att grundforskningen - den strålningsbiologiska forskningen Leszczynski höll på med - måste läggas ner av produktionsekonomiska skäl.

- Just nu förhandlar vi om att universiteten eventuellt skulle ta hand om den här typens forskning, uppger man vid STUK.

Se en längre intervju med Leszczynski i videoklippet (på finska).

Läs också:

Mobilen följer med dem överallt
Taloussanomat: Irtisanottu tutkija syyttää hyssyttelystä STUK kiistää