Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nykarleby tar emot syriska flyktingar

Från 2014
Yle Nyheter TV-nytt: Nykarleby tar emot syriska flyktingar - Spela upp på Arenan

I år ska Finland ta emot 1 050 kvotflyktingar men än så länge fattas det plats för omkring 350 kvotflyktingar i kommunerna.

Av de 500 syrier som ska komma till Finland i år ska 50 stycken få ett nytt hem i Jakobstadsregionen.

Det kan ta ända till hösten eller till och med till slutet av året innan de första syriska kvotflyktingarna kommer till Nykarleby. Det är omkring tio personer som ska få ett nytt hem i Nykarleby.

Kvotflyktingar trivs i Nykarleby

För två och ett halvt år sedan kom afghanen Abbas Noori som kvotflykting från en stor stad i Iran till Nykarleby.

- Det var märkligt att komma från en stor stad med omkring 13 miljoner invånare till lilla Nykarleby där jag knappt såg någon på gatan. Men så träffade jag min vänfamilj och jag fick en stor kram. Det gjorde mig riktigt glad.

Bildtext Abbas Noori vill fortsätta sitt liv i Nykarleby
Bild: Yle/Roy Fogde

Abbas Noori bor i Nykarleby med sin mamma och två systrar. Han har inga planer på att lämna staden och just nu studerar han el-automation på Optima i Jakobstad. Drömmen är att starta ett eget företag och när de syriska kvotflyktingarna anländer ska han hjälpa till så gott det går.

- Det svåraste när jag kom hit var språket och jag ville lära mig språket snabbt så att jag inte skulle behöva någon tolk. Jag hoppas att jag kan hjälpa andra flyktingar med språket.

Det första språket Noori lärde sig när han kom till Finland var svenska, sedan har han lärt sig själv finska.

Småstadsidyllen ska ge trygghet

Nykarleby stad hoppas ge den trygghet flyktingarna behöver.

- Många av de flyktingar som kommer hit kommer från stora miljonstäder och de tycker att det är märkligt när det är så tyst. Men på gott och ont tror jag att det är vad de behöver med våra sociala nätverk, småstadsidyllen och tryggheten, säger stadssekreterare Tomas Knuts i Nykarleby.

Nykarleby har ett avtal tillsammans med Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Kronoby om att ta emot 50 syriska flyktingar i år.

- Tidigare har vi tagit emot afghanska kvotflyktingar men nu ansåg vi att det av humanitära skäl är viktigare att ta emot de syriska kvotflyktingarna, säger Knuts.

I Jakobstadsregionen har kommunerna byggt upp en organisation för att ta emot och integrera flyktingarna. I Nykarleby har Röda korset och vänfamiljer en stor del i integreringen av flyktingarna.

Diskussion om artikeln