Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionen i Ukraina hotar "slå till"

Från 2014
Uppdaterad 23.01.2014 11:26.
Bildtext President Viktor Janukovytj (andra från vänster) diskuterade med representanter från oppositionen på onsdagen.

Också natten till torsdagen förekom mindre sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis i centrum av Ukrainas huvudstad Kiev. Nu hotar oppositionen med attack, i fall president Viktor Janukovytj inte går med på eftergifter.

Många människor höll till ute på Självständighetstorget hela natten. De var beredda på att kravallpolisen skulle storma torget och skingra demonstranterna. Gång på gång rörde sig människor med fart ut mot barrikaderna, för att en stund senare igen bilda en klunga framför den stora scenen där någon talade eller sjöng natten igenom.

Vid Europatorget, där sammandrabbningar nu har pågått sedan söndag kväll, brinner det fortfarande. Demonstranter och kravallpolisen har fortsatt att attackera varandra. Också natten till torsdagen har människor skadats.

Oppositionen hotar med att "slå till"

Efter att oppositionsledarna på onsdag eftermiddag träffade president Viktor Janukovytj, ställde oppositionen presidenten inför ultimatum på onsdag kväll. De krävde att Janukovytj går demonstranterna till mötes inom ett dygn, annars slår de till.

Vad formuleringen "slå till" egentligen innebär är oklart. De villkor som oppositionen nu ställer är också något vagt formulerade men åtminstone ska de lagar som förbjuder protester och begränsar massmediernas frihet upphävas. Ett av kraven är att regeringen ska bytas ut.

Enligt Vitalij Klytjko från oppositionspartiet Udar ska presidenten ha sagt att han är beredd att fundera på att slopa lagpaketet, men att det är parlamentet som måste besluta om huruvida regeringen ska avgå.

Kan urarta till något verkligt allvarligt

Premiärminister Mykola Azarov har sagt att han är beredd till kompromisser men han anser inte att oppositionen har rätt att ställa ultimatum. Azarov sade också att alla parter har ansvar att förhindra ytterligare blodspillan.

Situationen i Ukraina är inte längre en fråga om förhållandet mellan Ukraina och Ryssland och EU. Nu gäller det inrikespolitik och om inga överenskommelser nås kan det här urarta till något verkligt allvarligt.

Läs också: Upp till fem dödade i Kiev