Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Carl Bildt om Genève 2: ”Ingen slängde igen dörren”

Från 2014
Uppdaterad 23.01.2014 13:04.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt
Bildtext Bildt är positivt överraskad över parternas kraftansträngningar under Genève 2-förhandlingarna
Bild: EPA / Julien Warnand

På fredagen ska de egentliga tvåpartsförhandlingarna mellan syriska regimen och oppositionsdelegationen inledas i Genève. Den första dagen av förhandlingarna förde inte parterna närmare varandra.

På onsdagens ceremoniella öppning deltog utrikesministrar från över 40 länder. Förhoppningen är att parterna åtminstone ska kunna enas om fångutbyte och humanitära transporter.

Brahimi sonderar

FN:s specialsändebud Lakhdar Brahimi ska på torsdagen möta de rivaliserande delegationerna. Han sonderar huruvida de är villiga att mötas i enrum på fredagen. I annat fall pendlar han mellan de två delegationerna i FN-högkvarteret i Geneve.

På presskonferensen på onsdag kväll sade Brahimi att syriska regimen och oppositionen har signalerat till honom att de är villiga att diskutera fångutbyte och humanitär hjälp. En allmän bedömning är att de stora frågorna, som president Bashar al-Assads framtid, inte är med på agendan eftersom parternas ståndpunkter är oförenliga. Istället försöker Brahimi nå små framsteg, som kunde underlätta situationen för en del av de mest utsatta.

Carl Bildt hoppfull

De enda som tycks tro på Genève 2-förhandlingarna om Syrien är yrkesdiplomaterna. Enligt utrikesminister Carl Bildt, som representerade Sverige på mötet, är parternas hårda retorik inte överraskande. Detta var ju trots allt första gången som al-Assad-regimen och delar av oppositionen träffades och hade möjlighet att inför varandra, inför världen, inför tv-kamerorna och inför respektive publik lägga fram sina anklagelseakter.

Bildt är positivt överraskad över parternas kraftansträngningar. Att alla klarade av att umgås i samma rum är redan ett steg i rätt riktning.

- Det viktiga var att de satt kvar. Ingen reste sig, ingen lämnade rummet, ingen slängde igen dörren. Det är det viktiga, säger Bildt.

Annan ton i förhandlingarna när parterna sitter i enrum

Men den syriska konflikten är präglad av bitterhet och problem. Även om parterna lyckats hålla god ton inför världen, tror Bildt att det kommer att låta annorlunda under förhandlingarna när parterna sitter i enrum.

- Det blir ju lite annorlunda när man inte talar för hemmapubliken och inför tv-kamerorna, så är det ju, säger Bildt.

USA och Ryssland är grundbulten i ansträngningarna

USA och Ryssland är på olika linjer gällande al-Assad-regimen. Trots allt hade konferensen inte ägt rum om inte Moskva och Washington hade kommit överens om det. Enligt Bildt är arbetsrelationen mellan Washington och Moskva grundbulten i ansträngningarna. Förhandlingsprocessen fortsätter tills det är fred.

- Det innebär ändå inte att alla kommer överens om allt, men de är överens om tillräckligt för att föra det här framåt, säger Bildt.

Läs också Svåra motsättningar på Syrienkonferensen