Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt

Från 2014
Uppdaterad 08.11.2016 12:53.
Yle Nyheter TV-nytt: Nya kostrekommendationer - Spela upp på Arenan

Statens näringsdelegation har gett ut nya kostrekommendationer som riktar sig till hela befolkningen. De följer i det stora hela samma rekommendationer som de nordiska rekommendationer som publicerades i höstas.

Rekommendationen för saltintaget är mindre, 5 g/dygn (6 g/dygn i den nordiska rekommendationen).

Rekommendationen för D-vitaminintag har höjts lite sedan senast för barn över två år, vuxna och över 75-åringar. Den nya rekommendationen för barn över två år, unga och vuxna är nu 10 µg D-vitamin per dygn. För personer över 75 år är rekommendationen 20 µg per dygn.

D-vitamin får man till exempel från fisk och mjölkprodukter.

Näringsdelegationen höjde också rekommendationen för selenintaget. Selen får man bland annat från kött, mjöl och fullkornsspannmål.

Rött kött ger cancerrisk

Det är skäl att äta mindre köttprodukter och rött kött det vill säga nöt, gris och får och istället satsa på att äta till exempel fjäderfä.

Rött kött innehåller mättade fetter och mycket energi. Att äta mindre rött kött minskar risken för olika cancersjukdomar och diabetes typ 2, konstaterar man i rekommendationerna. I fortsättningen är rekommendationen att äta högst ett halvt kilo rött kött per vecka och det är bra om köttet har så låg fett- och salthalt som möjligt.

Nötkött allt mindre populärt

Fisk lönar det sig att äta mer av, eftersom det innehåller mer omättade fetter, selen och jod.

Näringsdelegationen har höjt rekommendationerna för frukt, grönsaker och bär. Nu rekommenderas ett halvt kilo per dag, jämfört med 400 gram tidigare.

Viktigt med hållbar utveckling

Nu betonar man också livsmedelskonsumtionens och produktionens miljöaspekter. Enligt experterna borde det vara en grundförutsättning att man inom livsmedelsproduktionen följer principerna för hållbar utveckling. Dessutom borde man göra något åt det stora matsvinnet i hushållen, anser delegationen.

Rekommendationerna uppdateras med ungefär 8 års mellanrum. Statens näringsdelegation arbetar under jord- och skogsbruksministeriet och består av professorer, forskare och tjänstemän inom livsmedel.

Läs mer om kostrekommendationerna på Statens näringsdelegations webbplats.

Läs också:
”Underligt att vuxna skall dricka mer mjölk”

Diskussion om artikeln