Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jack Ryan värmer upp det kalla kriget

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Jack Ryan:Shadow Recruit, Chris Pine
Bildtext Chris Pine är den fjärde skådespelaren som fått axla rollen som CIA-agenten Jack Ryan.
Bild: Paramount Pictures 2014. All Rights Reserved.

Den elfte september 2001 är den blivande ekonomen Jack Ryan (Chris Pine) på väg till dagens föreläsning, när hela världen plötsligt stannar upp och drar efter andan. Innan dammet lagt sig har unge Ryan lagt om sina planer och gått in för en karriär inom det militära. En bana som leder till CIA och idel tuffa uppdrag. Denna gång i Ryssland.

Men denna gång handlar det inte om borttappade kärnvapen eller gamla fejder utan om en ansats att slå ut USA på det ekonomiska planet. Spindeln i nätet heter Victor Cherevin (Kenneth Branagh) och hans planer handlar inte bara om pengar, de handlar om hämnd.

Blek entré

Redan anslaget i ”Jack Ryan: Shadow Recruit” annonserar att man inte har för avsikt att följa upp gamla Jack Ryan- trådar utan att det handlar om en helt ny gestalt i en ny tid. Problemet är bara att ingenting känns särdeles nytt.

Bristen på nytänkande är snudd på katastrofal i och med att det hänt en hel del inom agentgenren under de gångna åren. År då James Bond fräschats upp, Jason Bourne gjort entré och diverse gamla actionhjältar börjat valsa runt som pensionerade agenter. Man borde alltså ha dammat av Ryan ordentligt innan man plockade ner honom från den hylla där han stått i över ett decennium.

I princip är det inget större fel på Chris Pine (skrämmande lik nyligen avlidne Fast & Furious-stjänan Paul Walker) som ärvt Ryan-rollen efter Alec Baldwin, Harrison Ford och Ben Affleck. Pine springer fort, ser ut som en amerikansk collegedröm och har visat prov på hyfsat underhållande actionpotential i filmer som ”This Means War” (2012), men trots det får han inte luft under vingarna. Han saknar Baldwins charm och Fords tuffhet och ges inte heller några större möjligheter att ta ut de dramatiska svängarna.

Färgstarkt garde

En bidragande orsak till att Pine framstår som blek är antagligen att gardet omkring honom är så färgstarkt. Varje gång han går in i närkamp med sin mentor Thomas Harper (Kevin Costner) är det lätt hänt att man glömmer det som pågår och istället drömmer sig tillbaka till Costners glansdagar i ”No Way Out” (1987) – en superb thriller som också innehöll agentspel med hänvisningar till Ryssland. Plågsamt påtagligt blir det att den grånade Costner har betydligt större närvaro än sin unge rekryt.

Inte heller avundas man Pine då han tvingas in i närkamp med Kenneth Branaghs maktgalne ryss och dennes hårdföre vapendragare - gestaltad av en rutinerad Peter Andersson som nu kan lägga in ytterligare en obehaglig roll på sin cv. Och samtidigt bevisa att svenskarna är eftertraktade när det gäller Hollywoodroller som maktgalna ryssar, vi har ju knappt hunnit hämta oss efter Michael Nyqvists insats i ”Mission Impossible 4”

Men om männen lockats av att få spela utflippade typer så kan man fråga sig vad som fått Keira Knightley att tacka ja till rollen som Ryans flickvän? Hon får visserligen testa en amerikansk accent och leka lite agentlekar, men i det stora hela är läkaren Cathy Muller mest pinsam. Eller vad sägs om att hon blir oerhört lättad över att få veta att den hemlighetsfulle pojkvännen inte är otrogen utan ”bara” en hemlig agent med rätt att döda. Typ.

På välkänd mark

”Ni amerikaner tror er vara direkta – men ni är bara oartiga” lyder Cherevins hälsning till Ryan som kontrar med orden ”ni ryssar tror er vara poeter, men ni är bara känsliga”. Och roligare än så blir det egentligen inte när man ställer öst mot väst tjugofem år efter det kalla kriget.

Visst finns det fortfarande en lockelse i att spela ut två kulturer mot varandra, men när det man visar upp är turistbroschyrens Moskva och alla tänkbara ”bad guy”- klichéer känns det onekligen lite unket. Man kunde med fördel ha skippat Cherevins förkärlek för klassisk konst och musik.

Eftersom det största plustecknet tillskrivs det faktum att det blir förvånansvärt få blodsutgjutelser i Branaghs regi, återstår väl bara att konstatera att Jack Ryan gärna kunde ha fått stå kvar och samla damm ett tag till. För nu lär vi inte slippa honom på ett tag – det är nämligen bäddat för en uppföljare. Och en till.

Alec Baldwin var först ut med att spela Jack Ryan - i "The Hunt for Red October" 1990.

Harrison Ford tog över i "Patriot Games" 1992 och fortsatte i "Clear and Present Danger" två år senare.

2002 Fick Ben Affleck chansen att spela Jack Ryan i "The Sum of All Feras".

.

Mer om ämnet på Yle Arenan