Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En val har landat i Dalsbruk

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2014 10:54.
Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland: Invigning av vänliga valen i Dalsbruk

Programmet är inte längre tillgängligt

En vänlig val har strandat i biblioteksfönstret i Dalsbruk. Valen är sydd av textilkonstnär Pia Holm och mönstret på tygbitarna, som består av gamla jeans, har tryckts av barn i Dalsbruk.

Över hundra barn från Dalsbruks skola, Taalintehtaan koulu och Hulta daghem har deltagit i projektet. De yngsta bara ett år gamla och de äldsta elever i sjätte klass.

I dag fick barnen se det slutliga konstverket och de var nöjda! Nöjd är också konstnären och formgivaren Pia Holm.

I våras genomförde Holm ett liknande projekt i Kimito där hon tillsammans med barn i olika åldrar tillverkade en stor tygkatt som hänger ovanför bibliotekets barnboksavdelning.

Dragsfjärdsbon Pia Holm har ritat flere tyger för Marimekko och i sommar kommer ett nytt tyg av henne till försäljning. Pia Holm är också aktuell med en barnbok som utkommer i vår. På Kimitoön är det särskilt sådana projekt som involverar barn och unga som intresserar och i mars deltar Pia Holm i Produforums ”Prova på” verkstäder som erbjuder barn och unga möjlighet att prova olika konstformer.

Tygvalen i Dalsbruks bibliotek går att beundra både utifrån och inifrån och den är placerad bakom en soffa så att den också fungerar som en slags soffrygg och själva soffan är placerad i valens gap.

Exakt vad valen heter är ännu öppet och under processens gång har den haft många namn. Barnen har också fantiserat fritt om varför valen valde att komma just till Dalsbruk, hur den kommit dit och vad den tycker om att blicka över barnboksavdelningen i biblioteket.

Vernissagen på torsdag firades med dikter och sång. Det bjöds också på saft och kex och barnen ställde frikostigt upp på intervjuer och bilder då journalister från radion och olika tidningar ville veta om den nya kompisen på bibban.