Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Även sannfinländare gör gott

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:14.
Bildtext Copyright: Yle / Teemu Kiviniemi

Jag fick två vettiga och delvis kritiska kommentarer under mitt förra inlägg om Alexander Stubb och hur han gjort sig själv till ett politiskt varumärke. Jag tackar för kommentarerna, inte för att de höll med mig, för de gjorde de inte. Men det känns bra just för att de var genomtänkta. Jag svarade på kommentarerna, men öppar mig även i ett par inlägg. Så här resonerar jag kring första kommentaren.

Matti Vanhanen, spännande som en död fluga på sommarstugan.

Alla sätt, så länge de är lagliga och i viss mån smakfulla, är bra sätt om de lyckas väcka något slags samhällsintresse i unga, och vuxna också förstås.

Det här gäller Alexander Stubb och även sannfinländare, som signaturen Knyttet tar som exempel. Bara för att man är sannfinländare och delvis har avvikande åsikter betyder det inte att det är en dålig sak. Så länge åsikterna förs fram på ett lagenligt sätt, så är det fritt fram att basunera ut åsikter.

Folkets stöd

Nästan en femtedel av de som röstade i riksdagsvalet 2011 röstade på Sannfinländarna. Nästan en femtedel av befolkningen håller med. Många glömmer det ofta. Sannfinländarna sitter i riksdagen tack vare demokratins alla principer. Så det lönar sig att spela på "den sortens känslor", som Knyttet uttrycker sig. Jag syftar inte på enskilda övertramp av politiker, utan allmänt.

En mörk kostym med lila slips representerar inte vardagen.

Om agerande öppnar ögon för samhällsfrågor är det bra. Det är fritt fram för andra politiker och andra samhällspåverkare att göra precis samma sak.

Alexander Stubbs politikerroll är fräsch i den mån att han bjuder på sig själv. Må det vara populism, men han väcker ett visst intresse hos mig just tack vare bilder och korta uppdateringar från resor. Före detta statsminister Matti Vanhanen, spännande som en död fluga på sommarstugan. Hur är det med nuvarande statsministern? Inte kommer Jyrki Katainen med så hemskt mycket annat än luddiga uttalanden och anföranden. Han gör mig inte intresserad av politiken. En mörk kostym med lila slips representerar inte vardagen.