Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Insändare: Vi skall vara stolta

Från 2014

Max Jansson skriver i en insändare i Vasabladet (22.1) att vi ska vara glada över att vi har hela två svenskspråkiga radiokanaler som alla kan del av. Dessutom föreslår han att önskemål på program och musik kan riktas direkt till Yle.

Jag har följt med debatten om musiken i Radio Vega. Varför gnälls det hela tiden? Vi borde vara glada över att det vi svenskspråkiga har hela två svenskspråkiga radiokanaler som ALLA kan ta del av. Vi har även en svenskspråkig tv-kanal samt en gedigen verksamhet på webben. Även de finskspråkiga kan lyssna på ”det levande svenska språket” och samtidigt inse att kanalernas innehåll är av mycket hög kvalitet. Allt detta inom det statsägda Yle. Yle som vi alla betalar för. Musiksmaken är en evig diskussion som inte kommer att avta. Musiken är som baken – delad. Fortsättningsvis spelar Radio Vega mera svensk musik än någon annan kanal i norden men tydligen räcker inte detta heller?                                                                                                                                        

Ju mera vi finlandsvenskar gnäller desto sämre chanser har vi att påverka i slutändan. Nej, inse nu bara att en radiokanal skall serva oss alla på många sätt med fakta, fiktion och innehållsrikt innehåll både gällande prat och musik. Tillägg då både tv och webb och inse att allt inte kan finnas på alla kanaler. Ännu när det gäller radiolyssnandet: Ifall musiken, vid olika tidpunkter, inte passar är det bara att ta en kaffekopp eller lyssna lite på ex. en finsk radiokanal. Inte kommer det bara finskspråkig musik i finskspråkiga kanaler heller även om det finns betydligt flera finska kanaler. Och så lär man sig en gnutta finska på samma gång. Det är väl inte så dåligt eller?

Jag föreslår således att istället för att gnälla i den lokala blaskan skriver ni direkt till Yle och radio Vega med önskemål på program och musik. Det är också en del av den positiva utveckling som behövs för att radion, som medium, skall överleva. Den utvecklingen vill jag vara med om. Jag citerar från Yle:s hemsida: ”Yle är ett kommunikationsbolag i allmänhetens tjänst. Public service, i allmänhetens tjänst, innebär att vi gör program och tjänster för alla finländare. Det innebär också att vi är kommersiellt och politiskt oberoende. Bolagets uppgift är alltså att på lika villkor för alla tillhandahålla ett heltäckande televisions- och radioprogramutbud jämte special- och tilläggstjänster”.

Max Jansson, aktiv användare av HSS och YLE:s tjänster

Den här insändaren publicerades i Vasabladet 22.1.2014.