Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kylan dödar fler än trafiken

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
YIT, Byggarbetare
Bildtext Jan Pihtsalmi, byggmästare och arbetsledare för byggföretaget YIT, låter inte byggkillarna jobba om det är för kallt.
Bild: Julia Holmvik/YLE

Varje år skördar kölden hela 3000 dödsoffer i Finland. Jämför det här med trafiken, som i fjol krävde 250 människors liv. Men trots att temperaturen kryper långt ner på minussidan så här års, är det många som håller till utomhus i arbetets tecken.

byggarbetare, byggarbete
Bildtext Ilkka Koponen är inte rädd för kyla.
Bild: Julia Holmvik/YLE

Så är fallet för Ilkka Koponen, som trots den stränga kylan är ute och dränerar avlopp för regnvatten.

- Jag jobbar åtta till tio timmar per dag, ibland mer. Vi har tre pauser, en matpaus och två kaffepauser. Om man klär på sig ordentligt går det bra att jobba utomhus, säger Koponen, som gillar det kalla vädret.

Köld höjer blodtrycket

Men minusgrader är inte att leka med. I Finland dör 50 000 människor varje år. Av dödsfallen är hela 6 procent direkt relaterade till köld. Statistiken grundar sig på en epidemiologisk studie gjord av Simo Näyhä, professor vid Arbetshälsoinstitutet i Uleåborg. Studien bygger på uppgifter om dödsorsaker i folkregistret. Kollegan Hannu Rintamäki, köldforskare vid Arbetshälsoinstitutet i Uleåborg, förklarar att det inte är frågan om att folk fryser ihjäl. I stället har man kunnat härleda att betydligt fler människor dör av hjärtrelaterade problem under vinterns kallaste perioder. Köld höjer nämligen blodtrycket, vilket i sin tur påfestar hjärtat. Enligt Rintamäki skördar kylan 14 procent fler liv än under sommarens varmaste perioder.

- Det är inte fråga om att folk skulle frysa ihjäl, utan när det finns hjärtsjukdomar och andningsorganssjukdomar, så är bara vintern en mera belastande årstid. Då blir det också fler dödsfall. Det handlar ju inte om att folk ligger döda på gatan, säger Rintamäki.

Hans Pettersson, besökande köldforskare på finska instututet för arbetsmiljö i Uleåborg, instämmer.

-Problemet är om man har hjärtproblem och jobbar utomhus, för kyla ökar hjärtfrekvensen så att man får högre blodtryck, som då kan påverka hjärtat, säger Pettersson.

Enligt Pettersson är det viktigt att utbilda utomhuspersonal så att de kan klä sig rätt inför kylan.

- Det arbetarna har rätt till, det är att få en ordentlig utbildning om hur man ska arbeta på rätt sätt i kallt väder och vilka kläder man ska ha. Man ska också få tillgång till rätt klädsel, säger Pettersson.

Rekommendationer finns, men ingen lag

Det finns en rekommendation som säger att man inte ska arbeta i under minus 20 grader, men det är inte lagstadgat. Enligt Jan Pihtsalmi, byggmästare och arbetsledare för byggföretaget YIT, jobbar inte hans byggkillar om det är kallare än minus 20.

- Blåsten och kylan är farlig. Man förfryser sig och blir sjuk och det är nu det värsta. Sen har vi också köldgräns kring minus 20 ungefär. Killarna blir hemma. De kommer ofta till jobbet och så ser vi sen om det är för kallt eller inte. Det beror ju på blåsten också, säger Pihtsalmi.

Diskussion om artikeln