Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Varför är vi så fascinerade av ond bråd död?

Från 2014
Uppdaterad 23.01.2014 16:07.
böcker i ett bibliotek
Bild: YLE/ Rebecca Olin

Statistiken på försäljningen av böcker både på nätet och i vanlig bokhandel samt utlåningen på biblioteken talar sitt tydliga språk. Vi älskar att läsa deckare! Enligt Lasse Ylisari vid Suomalainen kirjakauppa och Kristina Grönberg vid stadsbiblioteket i Vasa så är det alla sorters människor som läser deckare, men varför är det då så populärt med död och elände?

De hjälper oss med vår egen ångest säger psykolog Sture Enberg. De här böckerna innehåller alltid ett stort måt av hot och väcker ångest men det är en ångest som alltid är uthärdlig och även om det är skrämmande så blir det blir int alltför skrämmande utan hjälper oss och ger oss en slags inre kontroll av vår egen ångest. I deckarna finns den där moraliska glädjen över att rättvisan alltid segrar och det ger oss ett livsmod menar han.

Sture Enberg är själv inte speceillt intresserad av deckare men säger att många gångner när han läst deckare så har han fastnat för att dom alltit är underfundiga och att i en god deckare så är logiken alltid förenad med en stark intuition och ett sinne för detaljer och de tre delarna är centrala i livet. Det finns en väldigt moralisk och livsbejakande sida i deckare enligt honom.

Mer om ämnet på Yle Arenan