Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Enhet för bostadslösa överfull - nätterna oroliga

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2014 09:13.
Bildtext De senaste smällkalla nätterna har gjort att servicecentralen på Sanduddsgatan har lockat fler än normalt.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Boendejouren på Sanduddsgatan i Tölö har sängplatser för 52 personer och som mest får 60 personer vistas där om nätterna. Men under de senaste smällkalla nätterna har antalet överstigit 60 och det har lett till oroligheter.

- Då när här är fullt är det på dagarna, på kvällarna och på nätterna mycket stökigt. Förra natten var stökig och jag sov inte en minut, säger en man i 55-60-årsåldern, som bor i servicecentralen. Han vill vara anonym.

Radio Vega Huvudstadsregionen: Bostadslös berättar

Programmet är inte längre tillgängligt

Han berättar att han förra natten sov i ett rum tillsammans med sex personer, som han känner väl.

- De som sov i samma rum var lugna, men andra springer in i rummet fastän de inte har något att göra där. Man kan inte sova då man hör allting som händer runt omkring.

"Min flickvän bad mig försvinna"

Mannen hoppas nu att han får avancera några våningar i servicecentralen.

- Nästa vecka avgörs om jag kommer upp i våningarna. Där kan man låsa dörren. Nyckeln är likadan som den på Sverigefärjorna och det är bara personalen och den boende som kan komma in i rummet. Där finns ett eget rum med dusch och tvättmaskin och det finns möjlighet att laga mat. I jämförelse med första våningen är fjärde och femte en egen värld.

I första våningen finns boendejouren, medan det i den fjärde och femte finns egna rum för de boende. Den femte våningen är fri från rusmedel. Den som bor i servicecentralen får inte använda rusmedel men flera av dem som kommer till boendejouren är påverkade av rusmedel.

Han säger att han nu har bott omkring en vecka i enheten. Om 2-3 månader väntas han få hyra en av stadens lägenheter.

- Jag är också arbetslös och söker jobb varje dag. Jag har varit utan lägenhet sedan 2004. Jag har sedan dess ibland bott hos min flickvän i Gårdsbacka, men hon hittar på allt möjligt och säger ibland att jag ska försvinna och då gör jag det.

"Personalmängden inte alltid tillräcklig"

Chefen för servicecentralen Sanna Sunikka säger att hittills har alla som vill fått plats, men hon hoppas att antalet ska minska i framtiden.

Bildtext Sanna Sunikka säger alla än så länge får plats i servicecentralen på Sanduddsgatan.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

- Officiellt får vi ha 60 personer här, men tillfälligt kan antalet vara större. Och under de senaste nätterna har antalet varit över 60. Jag hoppas därför att antalet inte stiger utan att det snarare minskar under kommande nätter, säger Sunikka.

Vad händer om alla inte får plats?

- I Helsingfors finns det inte så många alternativ. Föreningen för bostadslösa, Vailla vakinaista asuntoa, har ett nattkafé som också har varit fullt.

Antalet sängplatser i enheten på Sanduddsgatan är 52, vilket innebär att resten sover på madrasser på golvet.

Sunikka säger att nätterna oftast är oroligare då antalet övernattare ökar. Flera har haft svårt att sova på grund av att det varit så oroligt i enheten. Personalmängden blir inte större fastän antalet övernattare blir det. Två personer jobbar under nätterna och Sunikka säger att det vore skäl att öka den mängden.

- Då det är oroligt borde personalmängden också vara större, säger Sunikka.

Den bostadslösa mannen berättar vad han brukar göra om han inte hittar något ställe för natten.

- Då går jag till någon kompis, men det är inte skoj att vara i någons knut. Någongång har jag också gått till bensinmacken vid Mechelingatan och då hamnar jag dricka en kopp kaffe i timmen. Om man inte dricker kaffe får man inte vara där. Det kostar, men hellre är jag där än ute hela natten då det är 15 grader kallt.

Läs också:

Lönar sig att ordna bostad för långtidshemlösa
”Skulle du själv vilja bli misshandlad?”
"Alla vill inte ha en bostad"
Rekordmånga hemlösa i Helsingfors