Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tandlösa idrottare

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:35.
Emma Green-Tregaros regnbågsnaglar, friidrotts-VM 2013
Bild: EPA / All Over Press

Minns ni på vilken plats höjdhopparen Emma Green Tregaro slutade på i friidrotts-VM i Moskva i somras? Inte det? Det gjorde i alla fall inte jag. Men många minns säkert uppståndelsen som uppstod när hon i sina regnbågsnaglar deltog i höjdtävlingen.

- Det är att visa vad jag står för, sade Green Tregaro i Moskva.

Green Tregaro visade prov på något som är sällsynt bland våra idrottsmän, nämligen civilkurage

Det blev inte oklart för någon att hon tog ställning för de homosexuellas rättigheter i Ryssland. Green Tregaro visade prov på något som är sällsynt bland våra idrottsmän, nämligen civilkurage. Bland exempelvis artister är det vanligt med politiska ställningstaganden, men att idrottsstjärnor på samma sätt skulle sticka ut hakan så som Green Tregaro gjorde är sällsynt. Och tandlöst.

”Vi är här för att idrotta, inte för att göra politik.” Det är ett argument som idrottarna ofta gömmer sig bakom. Ett helt hyfsat argument i och för sig. För visst är kanske ett OS karriärens viktigaste höjdpunkt och det är kanske helt förståeligt att idrottaren vill sätta all fokus på sin idrottsprestation. Green Tregaro hamnade i somras in i en häftig mediekarusell och fick svara på en massa frågor som inte hade något med höjdhopp att göra.

Samtidigt kan man tycka att det är något av en undanflykt. Idrottsstjärnor är också opinionsbildare och man kan med fog tycka att de kunde använda den tid de står i rampljuset till något annat än att haspla ur sig floskler och idrottsklyschor. Jag uppskattar Emma Green Tregaros civilkurage. Och jag tycker att det är synd att så få idrottsmän utnyttjar sin möjlighet att påverka. Att låtsas att man lever i en idrottsbubbla som inte har något med den övriga världen är ett argument som inte håller.

I OS i Sotji vill den Finska olympiska kommittén inte se några regnbågsnaglar. Inte den svenska heller för den delen. Den som bryter mot den löper risk för att skickas hem, säger Risto Nieminen, ordförande för Finlands olympiska kommitté. Under själva spelen får man inte ta ställning, förtydligar Nieminen och hänvisar till den internationella olympiska rörelsens regelverk, som man förbundit sig att följa.

Men när spelen inte pågår är det, om jag tolkar Nieminen rätt, fritt fram för idrottarna att tycka till. En möjlighet som idrottarna inte varit speciellt intresserade av.

Emma Green Tregaro slutade för övrigt på femte plats i höjdhoppsfinalen i Moskva. Inte helt illa med tanke på att hon inte kunde koncentrera sig på sin idrottsprestation utan istället gjorde en politisk markering.

Twitterbloggen