Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Burger King siktar på Åbo - men det oroar inte Hesburger

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 05:55.
Hamburgare.
Bild: Wikimedia Commons: Len Rizzi

Hamburgerkedjan Burger King återvände nyligen till Finland efter att ha ingått ett franchise-avtal med restaurangkedjan Restel, som redan äger flera restauranger i Finland. Nu siktar världens näst största hamburgerkedja på att även etablera sig i Åbo.

Frågar man Restels Burger King-chef Mikko Mollberg är det nu bara en tidsfråga innan hamburgerkedjan även finns i Åbo.

- Vi har ju redan öppnat i Helsingfors och just nu undersöker vi möjligheterna kring att öppna restauranger även i fler av Finlands större städer. Gällande Åbo hoppas jag på att vi kan öppna en Burger King-restaurang där så fort som möjligt, för självklart tror vi att vårt varumärke och våra produkter ska vara framgångsrika även i Åbo, säger Mikko Mollberg.

McDonald's vill bli större i Åbo

Bildtext McDonald's är relativt små i Åbo.
Bild: YLE/Fred Wilén

En annan snabbmatsjätte som till skillnad från Burger King redan finns i Åbo är McDonald's. Men världens största hamburgerkedja McDonald's, som i alla fall i Åbo är relativt små, har åtminstone i nuläget inga planer på att expandera sin verksamhet i just Åbo.

Däremot menar McDonald's informationschef Heli Ryhänen att man på lång sikt absolut vill spela en större roll på snabbmatsscenen i Åbo.

- Tittar man tio år framåt vill vi självklart då ha en större andel av marknaden än vad vi har just nu i Åbo, säger Heli Ryhänen.

Hesburgers grundare är inte orolig

Minst lika säker på sina produkter som Restels Burger King-chef Mikko Mollberg är på sina produkter är Åbobaserade Hesburgers grundare och styrelseordförande Heikki Salmela. Salmela räknar med att Burger King kommer till Åbo och han tycker att det är bra att Åboborna då kommer få chansen att själva avgöra vilken kedja som har bäst produkter.

hesburgerskylt
Bildtext Hesburger dominerar hamburgermarknaden i Åbo.
Bild: Yle/Stella Brunberg

- Jag tror hårt på Hesburger och eftersom vi har funnits här såpass länge är folk vana vid våra produkter. Så jag välkomnar Burger King till Åbo och så låter vi alla Åbobor själva bestämma vilken kedja som är bäst, säger Heikki Salmela med glimten i ögat.

Heikki Salmela påpekar att de riktigt stora snabbmatskedjorna har råd att gå med förlust för att sedan ändå till slut lyckas besegra lokala och mindre kedjor. Men det innebär ändå inte på något sätt att han är orolig för att Burger King eller McDonald's ska ta över Hesburgers ledande position i Åbo.

- Visst har de försökt ta över marknaden i Åbo, men än så länge har de inte lyckats med det, säger en leende Heikki Salmela.

Starkt fjolår för Hesburger
Burger King kommer igen