Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

85 mänskor = 3,5 miljarder mänskor

Från 2014
Uppdaterad 23.01.2014 17:11.
Klaus Schwab öppnar WEF 2014
Bildtext Klaus Schwab, grundare och ordförande i World Economic Forum vill ha jämnare inkomstfördelning
Bild: EPA/LAURENT GILLIERON

De rika har blivit allt rikare, vansinnigt mycket rikare under de senaste 30 åren. De fattiga har inte blivit fattigare, men inkomstskillnaderna till de rika har ökat dramatiskt. De 85 rikaste personerna i världen har en samlad förmögenhet som motsvarar den samlade förmögenheten hos 3,5 miljarder av världens fattigaste mänskor. Också på businesstoppmötet i Davos har frågan diskuterats av företagsledare och ledande politiker.

Lämpligt inför World Economic Forum (WEF) i Davos, Schweiz kom den brittiska medborgarorganisationen Oxfam med en rapport om inkomstfördelningen i världen. Siffrorna är hisnande.

Kalla fakta om inkomstfördelningen

Den rikaste procenten i världen har en förmögenhet som uppgår till 110 000 miljarder dollar. Det är 65 gånger mera än den fattigare hälften av världens befolkning. Eller att de 85 rikaste personerna äger lika mycket som 3,5 miljarder av världens fattigaste.

WEF 44 årsmötet
Bildtext WEF 2014
Bild: EPA/LAURENT GILLIERON

Mera fakta: Sju av tio mänskor bor i länder där den ekonomiska ojämlikheten har ökat under se senaste 30 åren. Den rikaste procenten ökade sin andel av inkomsterna i 24 av 26 länder mellan åren 1980 och 2012. I USA fick den rikaste procenten 95 procent av inkomsttillväxten efter finanskrisen 2009, medan den fattigaste 90% blev fattigare.

Ojämlikheten på bordet i Davos

Det här är kalla fakta för business- och politikereliten som möts på WEF i Davos de här dagarna. En rapport som WEF publicerade vid årsskiftet tar också upp den inkomstfördelningen i världen och vilka konsekvenser den kan få. WEF frågade 700 ledande experter i världen om riskerna i framtidens värld. Av de tre risker under de kommande tio åren som experterna pekade ut, var inkomstfördelningen den viktigaste. En ökad ojämlikhet kan skapa social oro som stör stabiliteten.

I Davos deltar en hel del ledande ekonomer som t.ex. kändisekonomen Nouriel Roubini och Nobelpristagaren Joseph Stiglitz. Inkomstfördelningen har blivit så ojämn att den påverkar ekonomis funktionssätt, säger Stiglitz till CNNMoney.

Nobelpristagaren Joseph Stiglitz
Bildtext Nobelpristagaren Joseph Stiglitz är kritisk till den ökade ojämlikheten
Bild: EPA/TIAGO PETINGA

- Även om man inte ser den ojämna inkomstfördelningen från ett moraliskt perspektiv innebär den att det ekonomiska systemet inte fungerar och bidrar till det dåliga läget i ekonomin.

Företagsledarna som deltar i WEF i Davos är säkerligen oroade över den allt ojämnare inkomstfördelningen. Kanske inte av själva det faktum att inkomstfördelningen har blivit ojämnare, utan av de konsekvenser som ojämlikheten kan leda till. Social oro, sämre fungerande arbetsmarknad, instabilitet och därför sämre möjligheter att öka vinsterna.

Läs också: Ojämlikhet ökar dödligheten

Diskussion om artikeln