Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många krav - inga löften

Från 2014
Uppdaterad 23.01.2014 20:47.
Bildtext Arkivbild
Bild: EPA / Anatoly Maltsev

Redan då demonstrationerna i Ukraina inleddes för två månader sedan formulerade oppositionen några krav. President Viktor Janukovytj har inte tillmötesgått något av dem.

De viktigaste kraven gäller regeringen, parlamentet och presidenten. Oppositionen krävde i november regeringens avgång. Då krävde man också förtida val av president och parlament.

Då läget skärptes efter att president Janukovytj inte skrev under associationsavtalet med EU ändrades kraven på presidenten, nu krävdes hans avgång. I praktiken är förtida val förstås nästan samma sak, men i den politiska samtalskulturen klingar kraven lite olika.

I början av demonstrationsvågen var frågan om att närma Ukraina till EU fortfarande högt uppe på agendan. Då krävde oppositionen fortsatta förhandlingar och anpassning till EU-standarder. Det här temat har i praktiken fallit bort från dagordningen sedan läget i landet skärptes.

Vissa av kraven gäller enskilda personer; den fängslade politikern Julia Tymosjenko ska friges och inrikesministern ska avsättas. I praktiken hade förstås också inrikesministern fått gå om kravet på att avsätta regeringen hade gått igenom.

En totalförnyelse av domstolsväsendet, åklagarämbetet och milisen hör till oppositionens centrala krav och en sådan förnyelse är också ett av de få löften oppositionen har gett väljarkåren.

Det är nämligen väldigt tydligt att oppositionspartierna, som står för olika politiska synvinklar, såväl tillsammans som enskilt har mycket svårt att komma med några konkreta löften om vad de vill göra om de får makten.

De flesta ukrainare är så pass luttrade av tidigare politiska omvälvningar att de inte sätter någon stor tilltro till löften om att radera korruptionen. Det har alla oppositionsledare nämligen lovat göra.

Sedan situationen i Ukraina har förändrats under demonstrationernas gång har några helt nya krav kommit till: lagpaketet som begränsar rätten att protestera och kringskär mediernas frihet ska upphävas och de kravallpoliser som har misshandlat demonstranter ska straffas.

Oppositionen har inte sagt något om på vilket sätt demonstranter som utövar våld ska straffas.

Med facit på hand kan man konstatera att president Janukovytj hade sparat Ukraina både pengar och sorg om han redan i november till exempel hade bytt ut premiärministern.

Trots allt som har hänt bedömde den tidigare talmannen i det ukrainska parlamentet, Vladimir Litvin, för några dagar sedan att Viktor Janukovytj i själva verket har stora möjligheter att vinna också nästa presidentval.

Litvin, som gav en intervju till tidskriften Fokus, motiverade sin bedömning med att ingen av oppositionsledarna är tillräckligt trovärdig för att få en majoritet av folket bakom sig. Men det sa ex-talmannen Vladimir Litvin innan våldet ledde till död och förödelse i Ukrainas huvudstad Kiev.