Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sporthörnan: Mäkäräinen är Finlands trumfkort

Från 2014
Uppdaterad 23.01.2014 19:25.
Programmet är inte längre tillgängligt

Sporthörnan är tillbaka. I det första webb-TV-avsnittet tog Sporthörnan pulsen på vinter-OS i Sotji. Kaisa Mäkäräinen ansågs vara Finlands främsta medaljhopp medan chanserna till ett finländskt guld är störst i damernas sprintstafett.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Sporthörnan om Lejonen i Sotji - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mikael Oivo ledde debatten medan Antti Koivukangas, Chriso Vuojärvi och HBL:s sportchef Christoffer Herberts satt i panelen.
Ladda ner Sporthörnan som podcast

Blekt OS av Finland i Vancouver

För fyra år sedan i Vancouver lyckades 26 nationer vika sig en plats i medaljtabellen. Finland placerade sig på 24:e plats med saldot noll guld, ett silver och fyra brons.
- Vi är på väg mot liknande siffror och placering i medaljtabellen, trodde Antti Koivukangas medan Christoffer Herberts var avsevärt positivare.

- För mig var resultatet i Vancouver en dubbelbogey. Jag tycker Finland skall sträva mycket högre än så. Jag tror Finland tar nio medaljer. Realism är sju till nio medaljer. Om det blir fem igen är det katastrof. Då har ingenting hänt på fyra år. Efter att Finland tog fem medaljer i Vancouver gjorde man om allt. Man ändrade på sättet att utse idrottare till OS, man gjorde utredningar och hade kommittéer med mera. Blir det fem medaljer nu också så är de senaste fyra åren bortkastade, sade Herberts.

- Jag skulle helst se att Finland skulle ta ett guld igen. Men vi har inga uppenbara guldkandidater. Många talar om Kaisa Mäkäräinen. Och jo, hon har sina fyra chanser men hon har inte vunnit en enda världscupstävling i vinter, sade Chriso Vuojärvi.

Herberts: Det blir guld i sprintstafett

Kerttu Niskanen
Bildtext Skräller Kerttu Niskanen i Sotji?
Bild: EPA / Arno Balzarini

Vad längdskidåkning beträffar så har det spekulerats om att Finlands medaljchanser ligger främst i damernas stafett och sprintstafetten. Herberts lyfte fram sprintstafetten som en potentiell guldgren för de blåvita.
- Lagsprinten är det säkraste guldet för Finland i Sotji. Säkert är det inte men oddsen är 50-50.

- De finländska damerna är på plats sju, åtta och nio i världscupen och har någon av dem en briljant dag så kan de utmana de fyra stora förhandsfavoriterna också på de individuella distanserna, konstaterade Koivukangas.

Mäkäräinens formkurva pekar uppåt

Kaisa Mäkäräinen
Bildtext Kaisa Mäkäräinen har fyra pallplaceringar i de senaste nio världscupstävlingarna.

Skidskytten Kaisa Mäkäräinen pekas allmänt ut som Finlands allra största medaljkandidat i OS. Placeringarna i världscupen har ändå varit ganska upp och ner för henne den här säsongen.
- Mäkäräinen är Finlands största medaljkandidat för att hon har fyra chanser. Enni Rukajärvi har en tävling i slopestyle. Mäkäräinen har jättegoda möjligheter i sprinten och jag tror att hon tar en medalj. Även om hon skulle vara säg femma, sexa eller sjua så har hon en utmärkt chans att förbättra på placeringen i jaktstarten, sade Herberts.

Vuojärvi ansåg att Kaisa till och med kan vara nyckeln till ett framgångsrikt finländskt OS. Framgång föder som bekant framgång.
- Om Kaisa tar en medalj i ett tidigt skede så tror jag att det kommer att betyda ringar på vattnet för Finland i Sotji.

Mikko Koivu i nyckelroll för Lejonen

Finland knep brons i Vancouver
Bildtext Lejonen besegrade Slovakien i bronsmatchen i Vancouver.
Bild: EPA / Larry W. Smith

Finlands ishockeylejon jagar i Sotji sin tredje OS-medalj i svit. Förbundskaptenen Erkka Westerlund tog ut Lejontruppen i början av januari. Den stora nyheten var att Saku Koivu valde att stå över OS.
- Det är fyra saker jag reagerade på då truppen presenterades. För det första så var jag förvånad över att Saku Koivu tackade nej. Han skulle ha haft en viktig roll i laget. För det andra så är det lite för många av Finlands nyckelspelare som har sina bästa dagar bakom sig. För det tredje så begriper jag inte varför Juhamatti Aaltonen och Antti Pihlström platsade i truppen. Och för det fjärde så tror jag att Lejonen trots detta har en bra chans att ta medalj, orerade Vuojärvi.

Tanken är ju att Sakus bror Mikko Koivu som förste center skall axla det stora ledarskapet i det finländska laget. Oroväckande är att Mikko Koivu just nu går skadad och det är inte alls säkert att han återhämtar sig i tid till OS.
- Två gånger Koivu skulle ha varit drömläget. Med en Koivu undviker vi en ledarskapskatastrof. I det här läget måste man rikta blickarna mot Minnesota och fundera vad Wild tänker. Säg att han återhämtar sig så vad är det bästa sättet att förbereda sig för slutspurten i grundserien i NHL? Sju matcher i Sotji på tio dagar i en ledande roll, undrade Koivukangas.

Oenighet om medaljlagen

För fyra år sedan i Vancouver vann Kanada ishockeyguldet efter att man besegrat USA i finalen efter förlängning. Aningen förvånande så flaggade ingen för att Kanada kommer att vinna i Sotji.
- Jag tror att Ryssland vinner. Jag ser en liknande händelseutveckling som för Kanada i Vancouver. Ryssland kanske spelar dåligt i gruppspelet men sedan lyfter allt och OS slutar i total rysk eufori, sade Herberts.

- Sverige vinner och man slår Kanada i finalen, sade Vuojärvi medan Koivukangas talade för USA

Vad Lejonens medaljchanser beträffar så var Sporthörnans panelister försiktigt positiva.
- Vi såg i samband med junior-VM att de lag som har de skickligaste individerna inte nödvändigtvis vinner guld. Finland har sannolikt ett bra kollektiv och dessutom turneringens bästa målvakt, sade Vuojärvi.

- Finland vinner oftare än förlorar sina kvartsfinaler och jag tror att Finland igen spelar i semifinalerna, förutspådde Herberts.

Diskussion om artikeln