Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Västmetron färdigsprängd

Från 2014
Bildtext Här byggs stationen vid Aalto uni. Matti Kokkinen, Vd för Länsimetro Oy, och Risto Kainulainen som ansvarar för stationsbygget.
Bild: YLE/Helena von Alfthan

Det är snart slut på bullret kring Västmetron, som börjar vara färdigsprängd. 99,9 % av totalt 28 kilometer tunnel som skall sprängas är nu klar, meddelar Länsimetro Oy som ansvarar för byggnadsarbetet.

Matti Kokkinen, som är vd på Länsimetro Oy stegar ut på den långa betongplattformen där passagerarna från Otnäs ska vänta på metron. Ännu är det smutsigt och kallt i det gula ljuset från natriumlamporna, men sommaren 2015 lovar Kokkinen att Aalto-universitetets station skall vara klar.

Ett viktigt steg i byggandet har kommit till sin ände: det är snart slut på sprängningsarbetena.

- Tunnelmetrar som ska sprängas finns det bara 18 meter i fyra bitar på 4,5 meter var. Det är som ett slags skydd mellan byggplatserna. De kunde ha öppnats i december, men vi beslöt oss för att spränga upp dem i februari, berättar Kokkinen.

Nu besiktigas skador på hus

Kokkinen är lättad över att den svåra delen av arbetet är över. Att spränga upp en tunnel kan leda till stora överraskningar. Små olyckor på arbetsplatsen och några förseningar som berott på dålig berggrund har det kommit under vägen.

- Det är mycket mindre besvär med oss för invånarna i trakten hädanefter när vi inte längre bullrar, säger Matti Kokkinen.

Länsimetro Oy går nu igenom vilka hus som har fått skador av vibrationerna. Bolaget har fått mycket kundrespons under hösten, ungefär hundra personer i månaden har tagit kontakt. Senare i vår skall rapporten över vilka skador det finns på hus i närheten vara klar.

- Alla fastigheter inom en 150 meters radie från metrobygget har besiktigats i förväg, och just nu pågår slutbesiktningarna. Om något hus har tagit skada, så går vi noggrant igenom det och kommer överens om fortsättningen med ägaren. Ytterst lite skador har det framkommit hittills, berättar Matti Kokkinen.