Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lång kö till serviceboende i Kristinestad

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Villa Stella, åldringshem
Bildtext (arkivbild)

Äldreomsorgen i Kristinestad är i ett skriande behov av mera vårdplatser. Omkring 30 äldre personer som just nu bor hemma skulle behöva plats på ett vårdhem.

- Alternativ måste vi ha. Alla kan inte bo hemma, vill inte, har inte möjlighet att bo hemma hela livet. Vi måste också ha serviceboenden, effektiverade serviceboenden, institutioner där man har effektiv dygnet runt-vård, säger vård och omsorgsnämndens ordförande Åsa Blomstedt (SFP) .

Centerns Paavo Rantala säger att det är en angelägen fråga som stadens politiker och tjänstemän måste ta på största allvar.

- Vi borde aktivt se de möjligheter som finns på marknaden. Samtidigt som vi vet att vi inte har resurser att själva bygga. I dagens läge måste man se sig om kring och ha andra möjligheter. På den privata sidan finns intresse att bygga och de tär inte utelsutet heller, säger Rantala.

Åsa Blomstedt håller med:

- Som kommunens ekonomiska situation är i dag har vi inte möjlighet att bygga allt det här själva. Vi måste samarbeta med utomstånde aktörer, privata eller tredje sektorn eller samkommuner eller på annat vis, säger Blomstedt.

Mikael Perjus i samlingspartiet efterlyser en helhetsplanering vad gäller bland annat tomter att erbjuda för intresserade privata aktörer.

- Det här måste nog nu alla beslutfattare agera enligt det behov vi har. Vi bör göra en bedömning över hur vi ska gå vidare, helst redan nu på vårkanten. Det måste finnas en helhetsstrategi. Det är en utmaning för framtiden, säger Perjus.