Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Plomber som lossnade var inte tillräckligt akut

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Bildtext Kenneth Roos hoppas på att få tid till tandläkaren snart
Bild: Yle/Kati Enkvist

En underbemannad tandläkarmottagning i Malax har lett till att omkring 1000 patienter står i kö för att kallas till tandkontroll. Det kan dröja till hösten innan man är ikapp och det bara ifall mottagningen blir fullbemannad. Kenneth Roos försökte få tandläkartid i december men ombads att ta ny kontakt efter årskiftet.

Personalen på tandläkarmottagningen vid Malax-Korsnäs hälsovårdscentral har händerna fulla.

- Jag kan inte ge några exakta siffror, men jag tror det rör sig om 1000 personer som står i kö för att få kallelse till tandvård, säger ledande tandläkare Camilla Hamberg.

Tusen väntar på tandläkartid i Malax

Programmet är inte längre tillgängligt

En av de som har försökt få tandläkartid är Malaxbon Kenneth Roos.

- Jag ringde för att boka en tid på grund av att några av mina plomber har strittat, så att säga. Men jag fick ingen eftersom det inte ansågs vara något akutfall. Det känns inte bra att gå omkring med det här eftersom jag vill hålla munnen frisk. Får jag tandvärk så tänker jag inte fråga om lov, utan gå till hälsovårdscentralen och säga att de får ta hand om mig.

Tar tid att komma i kapp köerna

I Malax finns fyra tandläkartjänster.

- En tid var vi endast två tandläkare på heltid. Nu har vi blivit tre. Vi har också hela tiden haft en specialtandläkare men som endast arbetar halvtid. Här finns även en tandläkare som nyligen blivit klar och arbetar under ledning av en kollega. Inom kort kommer dessutom en av våra tandläkare tillbaka från ledighet

Camilla Hamberg vågar inte lova när situationen på tandläkarmottagningen kommer att bli bättre.

- Vi hoppas att vi ska ha kommit i kapp till hösten, säger hon.

Missnöjda patienter

Brist på tider och den lån kön har fått patienterna att reagera.

- De som inte får vård är förstås upprörda. Vi är medvetna om hur stort vårdbehovet är och skulle gärna ta emot flera patienter än vi har möjlighet till att göra just nu. De med mindre problem får tyvärr vänta alldeles för länge eftersom akutfallen går före, säger ledande tandläkare Camilla Hamberg.