Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Ingen nytta av extra D-vitamin

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2014 15:41.
En man tar ett piller
Bild: Yle/Ludovic di Orio

Man har ingen större nytta av att äta piller med D-vitamin, visar en ny undersökning. Vid THL anser man ändå att vi ska fortsätta äta D-vitamin som förut.

Forskare i Nya Zeeland har analyserat 40 olika studier kring D-vitamin och hälsa. Gruppen har kommit fram till att risken för exempelvis hjärtattacker, cancer och benbrott inte minskar av att äta extra D-vitamin.

Enligt forskarna leder inte bristen på D-vitamin till sjukdomar. Det är snarare så att sjukdomar leder till ett underskott på D-vitamin.

Senast på torsdagen rekommenderade näringsdelegationen här hemma att finländarna borde äta mer D-vitamin.

Suvi Virtanen, chef för enheten för nutrition vid Institutet för hälsa och välfärd THL, har själv suttit med i arbetsgruppen för näringsdelegationen. Hon känner inte till den studie som forskarna i Nya Zeeland har gjort, men menar ändå att det lönar sig att följa näringsdelegationens rekommendation.

- Det lönar sig att äta d-vitamin enligt våra direktiv. Jag känner inte till den här nya undersökningen, men en undersökning ändrar nu inte på den här saken, säger Virtanen.

Kroppen producerar D-vitamin när huden utsätts för solljus. Fet fisk, ägg och mjölkprodukter innehåller också vitaminet.

Läs också: Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt