Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Obskyr vinyl 2: Yellow Dog / Beware Of The Dog

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 11:13.

De flesta av er minns säkert Under The Boardwalk som The Drifters fick en klassisk hit med år 1964. Vet ni vem som var med och skrev den? Jo, Kenny Young. Vet ni vem som var med om att skriva Ai No Corrida som blev en hit för både Chaz Jankel och Quincy Jones? Jo, samme Kenny Young. Och vet ni vem som ledde det brittiska 70-tals bandet Yellow Dog? Precis – Kenny Young igen. Men varför är det ingen som längre minns Kenny Young? Eller hans underskattade grupp Yellow Dog? Och hur kommer det sig att jag har en vinyl med dem?

Året var 1978 och det brittiska bandet Yellow Dog stod på toppen av deras karriär. De hade äntligen fått en topp-10-hit med singeln Just One More Night och fick vara med i Top Of The Pops på tv. Solen sken och allting verkade gå deras väg. I synnerhet som många förståsigpåare inom musiken utropade dem till The Next Big Thing. Men ingenting hände och snart var det inte längre någon som mindes dem.

Före Yellow Dog hade Kenny Young några hyfsade hittar med bandet Fox, bl.a. singlarna Only You Can och S-S-S-Single Bed. Men idag låter de i mina öron tyvärr alldeles för daterade och det är litet svårt att längre höra den charm de hade på sin tid. Då har Yellow Dogs platta Beware Of The Dog från år -78 överlevt betydligt bättre. Den innehöll även deras största hit Just One More Night – en smårolig naiv liten trall som åtminstone för mig fortfarande ens någorlunda fungerar. På något plan. Men det torde hjälpa att jag har en viss faiblesse för s.k. novelty songs, d.v.s. låtar som på något vis försöker vara litet roliga eller fyndiga. För det mesta skjuter de ju sig själva i foten, men emellanåt har det ploppat upp små pärlor även på den fronten. Nu kanske inte just Just One More Night direkt hör till de mest lyckade inom den kategorin, men den är ändå tillräckligt bra för att jag fortfarande skall gilla den. Av nostalgiska skäl om inte annat.

Yellow Dog gav ut tre skivor under deras livstid från medlet av 1970-talet till tidigt 1980-tal. Mig veterligen har de aldrig getts ut på CD, så vill man få tag på dem får man nog gräva bland skivantikvariatens vinylplattor. Eller hemma hos mig. För här nyligen råkade jag hitta skivan Beware Of The Dog bland mina halvt bortglömda vinyler och lyssnade på den för första gången på säkert 20-25 år. Vissa låtar befinner sig tyvärr på fel sida om sitt bäst före-datum, men några låter fortfarande förvånansvärt – kanske inte direkt fräscha, men nog levande och helt enkelt bra. Förutom en låt som sticker ut på flera sätt, nämligen Masters Of The Night. För det här är ingen poplåt som de andra spåren på plattan. Masters Of The Night har tydliga psykedeliska element som för tankarna till rymdrock. Men samtidigt har den kryddor från Kenny Youngs hemland USA. Och texten är så där passligt utflippad att man undrar vad det var för slags svampsmörgåsar pojkarna åt till lunch den dagen. Men samspelet mellan instrumenten, hur låten är uppbyggd, helheten – ah! Ja, jag gillar den här låten fortfarande skarpt. Hur bra som helst.

Även om det idag är få av oss vanliga dödliga som känner till Kenny Young, så har han ändå varit oerhört framgångsrik inom musiken. Hans låtar har spelats in av bl.a. The Rolling Stones, Jay-Z, LL Cool J, The Beach Boys, The Jackson 5, The Drifters, Joni Mitchell, Debbie Harry, Sam and Dave, Lenny Kravitz, Iggy Pop, Rickie Lee Jones, The Ramones, Gilberto Gil, Kate Bush, The Shirelles, Status Quo, The Brothers Four och Jungle Brothers. Dessutom har han även samarbetat med artister som Clodagh Rodgers, Rhythms Del Mundo featuring Coldplay, Bob Dylan, Green Day, Amy Winehouse, Beyoncé, The Gorillaz, The Arctic Monkeys, Ibrahim Ferrer, Sting, Wyclef Jean, Dizzee Rascal och KT Tunstall. Så en herreman som aldrig varit rädd att testa sina gränser. Kenny Young. En mästare.

Dan Eskils musikbar