Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Inför en vegetarisk dag i veckan"

Från 2014
Susanna Strandback
Bildtext Susanna Strandback är näringsterapeut på Folkhälsan

Det vore inte dumt att införa en vegetarisk dag i veckan. Det säger näringsterapeut Susanna Strandback på Folkhälsan. Hon var gäst i God morgon Österbotten på fredag och kommenterade då de nya kostrekommendationerna som förespråkar mindre rött kött och mer grönsaker.

En del skolor, bland annat i Helsingfors och i Sverige, har infört en vegetarisk dag i veckan.

- Det var grym kalabalik i början, men efter att man hittade de goda recepten gick det hem bland eleverna. Det är ingen omöjlig tanke att införa en vegetarisk dag hemma i familjen heller, säger Strandback.

De uppdaterade kostrekommendationerna följer i huvudsak samma linje som de nordiska. Det finns skäl att äta mindre nöt, gris och får och istället satsa på att äta till exempel fjäderfä och fisk.

- Förutom att det är cancerrisken och diabetes typ 2 man varnar för är det ju mycket nitriter, salt och mättat fett i köttet. Men också av miljöskäl vill man i de här rekommendationerna vara med och bidra till hållbar utveckling, säger Strandback.

Halvt kilo rött kött i veckan

Rekommendationen är att äta högst ett halvt kilo rött kött per vecka. Fisk lönar det sig att äta mer av, eftersom det innehåller mer omättade fetter, selen och jod.

- Det här med högst 500 gram rött kött i veckan är den tillredda mängden. Man kan köpa 750 gram otillrett. Man behöver inte äta kött varje dag, istället kan man öka på vegetabilierna.

Statens näringsdelegation har höjt rekommendationerna för frukt, grönsaker och bär. Nu rekommenderas ett halvt kilo per dag, jämfört med 400 gram tidigare. Fortfarande en låg nivå, tycker Susanna Strandback.

- Det är ännu på en låg nivå för att vi finländare överhuvudtaget ska uppnå det. De äter betydligt mer i sydligare länder. Man kan äta upp till ett kilo om dagen och ännu mer om man vill.

För att få barnen att intressera sig för grönsaker har Folkhälsan ett projekt "Give me five" som går ut på att barnen har rätt att få fem nävar frukt och grönt varje dag.

Leka med maten

- Och det är på vårt ansvar som föräldrar att uppmuntra barnen att äta mer grönt. De kan vara med och tillreda själv, ta upp mer i dagis o skola och ha roligt genom att leka med maten så det väcker intresse.

Efter att kostrekommendationerna kommit ut ska folket informeras.

- Det är den stora utmaningen. Hur vi ska få ut informationen till storköken och få industrin att hänga med. Många använder sig av industrins halvfabrikat. Vi måste få fram detta med att saltgränser ska sänkas och fetthalterna bli bättre. Det är en utmaning, men ingen omöjlighet, säger Strandback.

Än så länge finns rekommendationerna enbart på finska. Under våren kommer de att översättas till svenska också. Susanna Strandback uppmanar skolor, daghem, och föreningar att ta kontakt om de är intresserade av att ordna informationsträffar.

Läs också:
Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt
Statens näringsdelegation