Hoppa till huvudinnehåll

X3M

LNPRE (La Nouvelle Programme de Radio d'Emma)

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Emma vill väcka känslor med musiken
Bildtext Emma Kemppainen spelar inte sin egen musik i radion, men lägger ner mycket tid på att hitta andra nya artister.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Emma Kemppainen från LCMDF håller koll på ny musik i nytt radiorogram. Vilken genre blir störst under 2014?

Emma Kemppainen, känd som vokalist i indiepopgruppen LCMDF (Le Corps Mince de Françoise), debuterar som radiovärd på det nya Radio Helsinki i programmet The new music show.

Tillsammans med skivbolagschefen Nick Triani spelar hon upp ny musik i alla genrer på onsdagar. Kombinerat med Musikrepubliken på X3M tycker hon att lyssnarna får en perfekt uppvärmning inför lillördagsfirandet.

- Ett maraton av ny musik, spelat av unga tjejer på onsdagen nuförtiden!

Stiftelsen, The new music show och Musikrepubliken blir den perfekta radiobingoraden. Emma söker aktivt efter ny musik och nya artister bland musikbloggarna på nätet och delar med sig av sina fynd förutom i radion också på programmets facebooksida.

Presenterar inte egna låtar

Emma menar att årets trender inom musik kommer att blir en fortsättning på förra årets reggaeinfluenser såväl i mainstream som på indiescenen. Tempot har saktats ner från det traditionella 120 beats per minute till omkring 70 bpm efter att artisten Skrillex lyfte upp dubstepmusiken till den stora massan.

- Det här året kommer r'n'b att vara jävla stort, spår Emma.

Även om Emma har fria händer när det kommer till vilken musik hon presenterar i sitt program har hon ännu inte spelat några egna låtar, delvis för att LCMDF inte är aktuella med något nytt, men också för att hon tycker det känns litet självgott att spela egen musik i radion. Eftersom Radio Helsinki är lokalradio i huvudstadsregionen tycker hon ändå att det är väsentligt att ny musik från Helsingfors spelas oberoende av artistens förhållande till de som jobbar med kanalen. Att till exempel kollegan Musta Barbaari på Radio Helsinki spelar egna låtar i sitt program ser Emma inte som något problem.

Hur är då Musta Barbaari att jobba med?

- Jag har egentligen inte jobbat med honom, vi har bara varit på möten tillsammans, berättar Emma som främst har lagt märke till hans diet.

- Han lever på kvarg och jordgubbsjogurt.

Egen musik på kommande

LCMDF jobbar som bäst med nytt material och systrarna Kemppainen har under julhelgen spenderat tid med sin kanadensiska manager i gruppens kreativa högkvarter i Lovisa.

- Vi har ett hus i gamla stan och brukar ha låtskrivarcamp där, berättar Emma som avslöjar att bland annat låten Future me som är en av gruppens största hits i Finland kom till just i Lovisa.

Att Emmas nya program går helt på engelska, eftersom hennes kollega Nick är britt, tycker hon känns helt naturligt.

- Först tänkte jag att det sku bli jättesvårt, men det var faktiskt enklare än jag trodde. Eftersom jag har bott och arbetat mycket utomlands och min "public persona" är engelskspråkig i och med bandet så är det bara jätteroligt, säger Emma.

Som tips åt X3M om hur man bygger upp en bra radioshow nämner Emma framför allt att man också kan spela bra musik som inte finns på mainstream-spellistorna och som exempel vill hon lyfta fram den svenska electro-r'n'b artisten Little Jinder.

Little Jinder är en artist som Emma Kemppainen gärna lyssnar på.

Text: Niclas Johansson

Mer om ämnet på Yle Arenan