Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mirka i Jeppo satsar på grön energi

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2014 17:45.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Satsningen på ett ekokraftverk ser ut att bli lyckad. Positivt gensvar från kunder hör man på Mirka redan och företaget vinner i reda pengar. Och det bästa; luften blir renare och oljemiljonerna omsätts istället i Österbotten.

Det är egentligen svårt att mäta hur mycket Mirka vinner på Ekokems nya kraftverk invid fabriken i Jeppo. I pengar är det lätt; det kan bli upp till ett par miljoner om året. Och det blir 10-15 nya arbetsplatser på fabriken och i flisanskaffning. Och så kan Mirka stänga avstjälpningsplatsen i Oravais som tagit emot 2500 ton spill per år i 20 års tid. Men den riktigt stora vinsten kanske kommer via stämpeln grön produktion. Sådant värdesätts av kunderna ute i världen, säger vd Ralf Karlström.

Mirka blir grönt företag

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det enda som saknas nu är vindkraft och jag hoppas den kommer i någon form.

Det är efter många års utredningar med olika samarbetspartners som Mirka och Ekokem fann varann och lyckades med stöd av Tekes utarbeta en teknik för att bränna Mirkas säregna slippappersavfall. Stenmaterialet är problematiskt liksom lim och olika tyger och papper som används i produktionen. Samarbetet resulterade i dag i invigningen av det nya kraftverket som ger en energimängd som motsvarar behovet i 1000-1200 egnahemshus. Bränsleeffekten är 10 MW och produktionen är 43 GWh om året.

- Vi bygger en imago som ger en klar marknadsfördel, säger Karlström.

Mirkas avtryck i miljön kommer nu att minska med cirka 6000 ton mindre koldioxidutsläpp per år. Lägg till Jeppo biogas som också är nybyggt och producerar gas av slakteriavfall, potatisskal och gödsel. Också här är Mirka en av kunderna. Från biogasanläggningen går ett rör direkt till fabriken.

Mirka har blivit en tung ekonomisk faktor också utanför fabriken. I dag köper Mirka material, förnödenheter och tjänster mellan Vasa och Karleby till ett värde av nästan 30 miljoner euro per år.