Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lojo: Tiotals elever i karantän efter mässlingsfall

Från 2014
Vaccinering
Bild: Kay Nietfield / EPA

Femtio skolelever i Sammatti byskola i Lojo har placerats i karantän efter ett sällsynt mässlingsfall uppdagades på skolan tidigare i veckan. En av skolans elever hade smittats under en utlandsresa.

Bara hälften av skolans elever har fått MPR-vaccinet mot mässling - också i det närliggande dagiset finns många barn som inte har vaccinerats på grund av deras unga ålder.

De skolelever som har fått två MPR-vaccineringar har fått återvända till skolan, men de femtio eleverna i karantän gör sina skoluppgifter hemifrån. Eleverna har blivit uppmanade att stanna hemma och får varken vistas på offentliga platser eller besöka kompisar. De får återvända till skolan nästa veckas tisdag.

Av de barn som inte hade vaccinerats har tio nu fått vaccinet. Det här hjälper barnen i liknande situationer framöver, men inte i det pågående fallet.

Att låta bli att vaccinera sig och sina barn kan betyda att sjukdomar som redan utrotats från Finland dyker upp på nytt, säger överläkare Markku Kuusi vid Institutet för hälsa och välfärd THL till Yle Uutiset.

Mässling är mycket sällsynt i Finland tack vare omfattande vaccinationer i början av 1990-talet. Några fall uppdagas årligen, oftast fall där människor har smittats utomlands.

Mässling är mycket smittosamt. Symptomen är feber, luftvägsinfektioner och eksem. Mässling kan orsaka allvarliga följdsjukdomar som hjärninfektion och till och med döda.

Diskussion om artikeln