Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hbl: Kulturfonden stöder Guggenheim med halv miljon

Från 2014
Uppdaterad 26.01.2014 16:30.
Guggenheimtomten utritad.
Bild: Guggenheim Helsingfors

Svenska kulturfonden är aktivt involverad i Guggenheims arkitekttävling. Kulturfonden ska bidra med 500 000 euro, skriver Hufvudstadsbladet

Det har redan varit klart en tid att Svenska kulturfonden stöder arkitekttävlingen som ordnas för det Guggenheimmuseum som planeras i Helsingfors. Kulturfonden har ändå varit ovillig att uppge vilken storleks summa det rör sig om.

I ett internt brev som Hbl tagit del av, framgår det att Kulturfondens bidrag är 500 000 euro. Det betyder att Svenska kulturfonden betalar nästan en fjärdedel av hela arkitekttävlingen.

Enligt Hbl motiverar Kulturfondens ledning det stora bidraget med att "ett Guggenheimmuseum berikar det finländska kulturutbudet och därigenom också finländska intressen".

Kulturfonden anser att man stöder finlandssvensk kultur genom att bidra till nationella projekt som involverar finlandssvenskar.

Kulturfondens direktör Leif Jakobsson försvarar bidraget, och säger i Hbl att han inte ser något konstigt med att man skickar ut ett internt brev.

Läs också! "Kulturfonden ska inte stöda Guggenheim-tävling"