Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mannen som klev ut genom fönstret och försvann

Från 2014
Uppdaterad 25.01.2014 17:13.
Författare Jonas Jonasson
Bildtext Jonas Jonasson

Jonas Jonasson var mannen som hade allt. En högpresterande människa som arbetat sig fram till ett toppjobb på sitt egna framgångsrika medieföretag, han hade status, pengar och makt. Men något inombords skavde och Jonas kände hur han började bli allt mer avfjärmad från omvärlden.

- Det var som att gå omkring i en bubbla. Otroligt märklig känsla. Folk har i efterhand sagt att de mött mig på gatan men att jag inte reagerat på dem trots att de försökte ta kontakt. Till sist bröt jag ihop och hamnade på sjukhus där jag fick diagnosen utbrändhet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Jonas försökte komma tillbaka till livet genom att ta till terapi och arbetsträning men inget fungerade och till sist beslöt sig han och hans dåvarande arbetskompanjon för att sälja företaget.

- Vi sålde och fick en herrans massa pengar så det uppstod ett läge där jag inte hade behövt jobba mer om jag inte ville. Så då klev jag ut genom fönstret på riktigt…och flyttade till Schweiz tillsammans med min nya familj.

I den schweiziska kantonen Ticino började Jonas komma på fötter igen och vartefter att krafterna kom tillbaka återvände även det gamla manus som han hade haft liggande i skrivbordslådan i åratal, en roman som senare skulle komma att bli en storsäljare världen över: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

- Man kunde nästan säga att det tog mig 47 år att färdigställa den här boken. Mitt enda mål då jag skrev den var att bli utgiven. Jag tänkte att ”om jag kan sälja 3000 exemplar av boken kommer säkert förlaget låta mig skriva en ny bok." Och man kan ju säga att jag klarade av det målet, med råge.

Hur går man då från att vara utbränd och allmänt slut som människa till att totalt sadla om, flytta till ett annat land och tillfriskna både fysiskt och mentalt?

- Jag gick i terapi, jag fick mediciner i glada färger, jag tog promenader….men det fanns tre viktiga faktorer. Vi sålde det där förbaskade företaget som hade gjort mig sjuk och jag flyttade till Schweiz. Tid - det tar längre tid att återhämta sig från en utbrändhet än man kanske skulle ha tålamod med och slutligen såklart födelsen av min son. Det går inte att vara sjuk då man har hand om ett sådant litet underverk, han tog fram någon typ av urkraft i mig.

Då man frågar folk vad som driver dem är motivationen oftast framgång och pengar men hur är det för en man som redan har bägge i överflöd, vilken är drivkraften då?

- Det är så trevligt att få skriva, att formulera sig. Får man dessutom erkännande och beröm för det är det ännu trevligare. Jag får dagligen post av läsare från hela världen och folk kommer ofta fram till mig och berättar hur mina böcker berört dem, det är ju lika roligt varje gång.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har även filmatiserats och går nu på biograferna både i Sverige och i Finland. Hur är det som författare att se sin bok på den vita duken?

- Jag fick filmen tillsänd mig före de flesta andra fick se den och blev först på något fånigt sätt irriterad över att se mitt alster nedkortat till två timmar men sen så sjönk det in att Felix Herngren som regisserat aldrig skulle ha kunnat få med allt – utan att filmen skulle ha blivit sexton timmar lång. Efter tredje versionen måste jag dock säga att jag är mycket nöjd med filmen.

Jonas Jonasson gav i höstas ut sin andra roman Analfabeten som kunde räkna, även den en storsäljare. Hur ser framtiden ut nu? Hur toppar man all den här framgånegn?

- Jag bor numera på Gotland och det känns väldigt bra på alla sätt. Jag har valt att inte kuska runt världen till alla ställen dit jag blir inbjuden. Hade man varit ung och rask hade det ju varit fint att resa till olika ställen men nu ligger det inte riktigt i min sons intresse. Jag har en tredje bok på gång men den finns tills vidare bara i mitt huvud.

Jonas Jonasson gästade Lördax 25 januari 2014. Hela intervjun kan höras på arenan.yle.fi.
Läs också Jonas Jonasson på Vasa stadsbibliotek