Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mårten Boström bragdmedaljör år 2013

Från 2014
Uppdaterad 25.01.2014 22:06.
Mårten Boström
Bildtext Mårten Boström är bragdmedaljör år 2013.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

VM-guldmedaljören Mårten Boström besegrade utförsåkaren Andreas Romar och fotbollsspelaren Anna Westerlund i kampen om bragdmedaljen 2013.

Då de främsta finlandssvenska idrottarna premierades på den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors på lördagskvällen var det orienteraren Mårten Boström som var allra mest i rampljuset. Boström fick ta emot Bragdmedaljen för sina prestationer under år 2013. Motiveringen för detta löd som följer:

"Mårten Boström har långsiktigt och målmedvetet arbetat för att nå sin dröm. Många trodde att det inte skulle bli något, men Boström är en elitidrottare av klass! Världsmästare 2013 i sprintdistans i orientering på hemmaplan. Dessutom blev han femte med VM-stafettlaget och vann FM-sprintsilver. Mårten Boström är en glad och positiv förebild för ungdomar."

De övriga nominerade till det finaste priset av dem alla var Andreas Romar och Anna Westerlund. Romar har under 2013 som bäst lyckats knipa en fjärdeplats i världscupen i superkombination medan Anna Westerlund är en nyckelspelare i det finska fotbollslandslaget.

Ungdomspriset till Oliver Helander

Ungdomsprisets huvudvinst gick till spjutkastaren Oliver Helander. Den 1997-födda placerade sig fjärde i VM för sjuttonåringar. Hans bästa resultat för året var 78.28 meter.

På delad andra plats kom orienteraren Alexandra Enlund och skytten Joni Stenström.

Till årets tränare blev Jan-Erik Romar och hans team utsedda. Detta för hans arbete med Vasa Skidklubb i allmänhet och Andreas Romar i synnerhet.

Årets förening är vinnarna av damernas fotbollsliga, Åland United. Åland United förlorade endast en match på hela säsongen år 2013.