Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vattenavgift chockhöjdes i Raseborg

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 16:01.
Dusch
Bild: Yle/Sofia Lindahl

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Raseborgs Vattens kunder får i år betala rejält högre grundavgift för sitt dricksvatten och avloppsvatten än förra året. Det har upprört en del av kunderna, som tycker att en så stor förhöjning som 40 procent är för mycket. Samtidigt stiger också bruksavgiften med tio procent.

Sture Lindholm sköter disponentuppgifterna i ett bostadsbolag med tre lägenheter. Han är upprörd över förhöjningen, som han kallar chockhöjning. Han säger att de tidigare årliga förhöjningarna på 4-6 procent har varit något man kunnat leva med och beakta i bolagets driftsvederlag, men nu stiger grundavgiften med hela 40 procent och det är en chockförhöjning, säger han.

Lindholm kan delvis förstå höjningen, eftersom Raseborgs Vatten har behov att göra förbättringsarbeten, men till det skulle en moderat förhöjning ha räckt. Det han tror är fallet är att staden vill ha större avkastning från sitt affärsverk, liksom av Ekenäs Energi redan tidigare.

Staden kräver avkastning

Lindholms misstanke bekräftas av Seija Kannelsuo-Mäntynen (SDP), ordförande i direktionen för Raseborgs Vatten. Direktionen begärde att styrelsen skulle minska på avkastningeskravet, men det godkändes inte. Kannelsuo-Mäntynen säger, att sättet att höja grundavgiften är ett säkert sätt att få in det belopp staden vill ha. På samma sätt beslöt Ekenäs Energi redan tidigare.

Delvis förståelse

Kim Lind är disponent för flere bostadsbolag av varierande storlek. han tycker också att en höjning på 40 procent är väldigt hög, men i direkta pengar är det inte så stora summor. Lind tror ändå att han kommer att höra starka reaktioner i husbolagen när han presenterar siffrorna där.

Allt stiger i samhället, säger Lind, men han har förståelse för att priserna stiger också på vattensidan. Raseborgs vatten har kostnader för att förnya vattenledningsnätet, så pengarna måste komma in. Men som konsument tycker han att prishöjningen är häftig.

Hur de nya priserna påverkar bolagsvederlaget för lägenheter, kan varken Lind eller Sture Lindholm säga i det här skedet.

Ett exempel: Senaste år var grundavgiften för vatten och avlopp 8,86 euro, i år är priset 12,40 euro för kunder med den minsta mätarstorleken. I de övriga grupperna med större mätarstorlek är förhöjningen procentuellt lika stor.