Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kolkraftverket stänger, snart är de utan jobb

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 07:34.
Erkki Lackström, Krister Wasström och Henrik Wassholm får gå från Ingå kolkraftverk.
Bildtext Sista arbetsdagarna för Erkki Lackström, Krister Wasström och Henrik Wassholm vid Ingå kolkraftverk.
Bild: Yle/Monica Slotte

Erkki Lackström, Krister Wasström och Henrik Wassholm hör till trotjänarna vid Fortums kolkraftverk i Ingå. Snart lägger de undan hjälmen för gott. Kolkraftverket kör ner verksamheten och ungefär hälften av personalen blir uppsagd inom den närmaste tiden.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt
Harri Korpi och Markus Pyykönen vid Ingå kolkraftverk
Bildtext Huvudförtroendeman Harri Korpi och kraftsverksdirektör Markus Pyykönen
Bild: Yle/Monica Slotte
Turbinhallen i Ingå kolkraftverk
Bildtext Turbinhallen
Bild: Yle/Katriina Laine

Elproduktionen har upphört och kraftverket sätts i paket.

- Jag kom hit på luciadagen för 37 år sedan. Det har varit en bra arbetsplats med goda kompisar men allt har sin tid, säger ingåbon Krister Wasström.

Han blir först arbetslös men får sen pension. Det betyder mera tid för motorcykeln och skidorna.

Lämnar inte hästarna

Ingå kolkraftverk
Bildtext Ingå kolkraftsverk.
Bild: Yle/Monica Slotte

Kollegan Henrik Wassholm har 10 år kvar inom arbetslivet, år han hade hoppats kunna göra vid Fortum i Ingå. På agendan står nu att söka arbetslöshetsunderstöd och se sig om efter ett nytt jobb.

- Om det erbjuds arbete i regionen så vore det ju bra. Om alternativet är Nådendal, Lovisa eller Joensuu så passar det inte mig. Som ortsbo vill jag bli kvar i Ingå. Till mina största fritidsintressen hör mina egna hästar och de finns ju här.

Nya alternativ

Inom bolaget försöker man hitta nya lösningar för de anställda av vilka 30 får avsked i februari. 25 personer får nya jobb inom Fortum på annan ort och 12 avgår med pension. 15 anställda blir kvar i Ingå, vid kraftverket och i hamnen. En handfull har hittat en ny arbetsgivare.

- Att kraftverket läggs ner och många blir arbetslösa är olyckligt, konstaterar kraftverkschef Markus Pyykönen. Vi gör vårt bästa att stöda personalen inom utbildning och omplacering.

Han berömmer personalen som framgångsrikt avvecklat elproduktionen och förberett kraftverket på en framtid i viloläge. Vad som sker med fastigheten är ännu öppet.

Fin gemenskap får ett slut

Krister Wasström, Henrik Wassholm och Erkki Lackström har många trevliga minnen i bagaget.
Personalen har under årens lopp deltagit i skidlopp och olika fritidsaktiviteter som bolaget ordnat.

Erkki Lackström som fungerat som arbetarskyddsfullmäktig under 13 av sina 37 år vid kraftverket är kritisk till hur samarbetsförhandlingarna skötts. Han ser sin uppsägning som olaglig.

- Processen har varit utdragen med alltför liten insyn i beslutsgången. Vi har heller inte fått speciellt många alternativ när arbetsförhållandet avslutas.

Diskussion om artikeln