Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bättre skördar med LED-lampor i växthusen

Från 2014
LED-lampor i växthus
Bild: Yle/Roger Källman

LED-lampor är framtidens melodi i växthusen. Enligt ny forskning kan LED-belysning i växthus i framtiden ge både högre skördar och minskad energiförbrukning.

För tillfället pågår ett försöksprojekt i ett växthus i Pjelax där man undersöker LED-belysningens inverkan på tomater och gurkor. Daniel Sjöholm från Yrkeshögskolan Novia är en av bagrundskrafterna bakom projektet, och han är förhoppningsfull.

Enligt Sjöholm tyder de första forskningsresultaten på att en del av den traditionella HPS-belysningen (högtrycksnatrium) kan ersättas med LED-lampor. Därmed kan elförbrukningen minskas rejält.

Tekniken med LED-lampor bygger på att man kan plocka ut de våglängder i ljuset som växten behöver och har mest nytta av. Det första skörderesultaten pekar också på en högre skörd.

Enligt Daniel Sjöholm har man kunnat konstatera en ökning av skörden på omkring fyra procent. Också smaken tycks påverkas av LED-lampor. Enligt Sjöholm tycks sockerhalten öka och till exempel tomaterna blir både sötare och godare.