Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avgångspaketet kan vara en fälla

Från 2014
Uppdaterad 03.07.2015 14:42.
Silhuetter av tjänstemän- och kvinnor
Bildtext Har du blivit uppsagd på jobbet? Avgångspaket kan verka lockande, men se upp för fallgroparna
Bild: sxc.hu

Tidigare var det främst chefer som fick så kallade avgångspaket. Vid samarbetsförhandlingar har det nu blivit vanligare med avgångspaket, också för vanliga anställda och löntagare. Avgångspaketen kan verka lockande, men det finns fallgropar som det lönar sig att beakta innan man skriver på avtalet.

Avgångspaket är vanligast vid samarbetsförhandlingar vid stora företag. Oftast handlar det om några månaders extra lön.

Inom till exempel finansbranschen förekommer det också individuella pensionsförsäkringar, vilket oftast berör anställda med chefsposition.

Joonas Rahkola, som sköter socialskydd på FFC, bekräftar att avgångspaketen har blivit vanligare. Enligt Rahkola rör det sig om en kulturförändring. Företagen anpassar sig snabbare till ekonomiska förhållanden och säger upp anställda snabbare tidigare.

- Vi har inte exakt data om det här, men det känns som att det är mer vanligt nu för tiden att de vanligare människorna får de här paketen. Tidigare var det vanligast bland tjänstemännen, säger Rahkola.

Fallgropar även med avgångspaketen

Vid samarbetsförhandlingar kan avgångspaketen verka som ett lockande alternativ, speciellt för dem som närmar sig pensionsåldern. Men det finns ändå många fallgropar som det lönar sig att beakta.

Enligt Lotta Savinko, intressebevakningschef på Finlands Ekonomförbund, lönar det sig att kolla hur avgångspaketet påverkar den inkommande pensionen.

- Kolla alltid hela systemet; paketet, en viss summa som man får, arbetslöshetsersättningen, hur karenstiderna räknas och hur alla de här summorna påverkar den inkommande pensionen, säger Savinko.

Om avgångspaketet betalas i slutet av arbetsförhållandet, så betalas ingen pensionsavgift på paketet. Ganska stora summor pengar kan därmed gå i stöpet, speciellt vid tanke på den kommande pensionen.

Enligt Savinko kan det till och med röra sig om flera hundra euro varje månad som går förlorade.

Svårt att klaga vid olagligheter

En annan fallgrop är rätten att klaga då allt inte har gått rätt till. Den som går med på ett avgångspaket har inte några möjligheter att senare försöka omförhandla eller rätta till sådant som man tycker att ha blivit fel.

Det kan till exempel hända att arbetsgivaren ersätter tjänsten med yngre personal. Den som har fått ett avgångspaket har då inte rätt att klaga, även om det inte är lagligt.

- Om samma arbete som man har utfört fortsätter och arbetsgivaren tar en kanske tio eller tjugo år yngre människa dit, då kan det se ut som att arbetet inte har upphört. De äldre och dyrare människorna har bara kastats ut. Har man kommit överens om ett paket kan man inte återkomma, även om det kommit upp saker som inte har varit lagmässiga, säger Savinko.

Diskussion om artikeln