Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Drömmen om Norge fick Margareta och Christel att packa väskorna

Från 2014
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Närbild - Drömmen om Norge fick Margareta och Christel att packa väskorna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det norska välståndet lockar arbetskraft från Finland.
Under det senaste decenniet har Norge haft en arbetsplatstillväxt på 15 procent. Två av tre av de nya arbetsplatserna besätts av utlänningar. Ofta är det bemanningsfirmor som sköter arbetskraftsimporten.

Sjukskötarna Margareta Bredbacka från Larsmo och Christel Jungerstam från Jakobstad pendlar till Norge för att jobba. Margareta är pensionär efter 40 år i branschen, men med löneinkomsten från Norge kan hon sätta guldkant på tillvaron. När Närbild var på besök packade hon väskorna för en semesterresa i Sydamerika.

- Norge har alltid varit ett drömland för mig och jag har alltid drömt om att få arbeta utomlands någon gång, berättar Christel. Jag kände att jag ännu har något att ge.

Christel kom sig iväg för några år sen när det blev stambyte i hennes lägenhet. Tre månaders vistelsen blev ettårig och efter det jobbar Christel uteslutande i Norge. Men lönen är så bra att hon kan vara hemma och ledig i upp till 24 veckor i året.

- Och ändå har jag bättre levnadsstandard än när jag jobbade heltid här hemma, säger Christel.

Lönen är dubbelt bättre än den en sjukskötare får i Finland. Att söka jobb via bemanningsföretag är dessutom tryggt och bekvämt.

- Allt är ordnat. Resor, biljetter, bostad. Händer det något är det bara att ringa så får man hjälp berättar Margareta. Dessutom är arbetsmiljön ett plus.

- Jag har alltid blivit så väl bemött, jag har varit så glad när jag kommit hem över vad jag fått och har kunnat ge.