Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Beslut om Guggenheim väcker intern kritik

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 16:59.
Wivan Nygård-Fagerudd
Bildtext Delegationsordförande Wivan Nygård-Fagerudd är kritisk till beslutsgången.
Bild: Lena Malm

Svenska Kulturfondens beslut att reservera en halv miljon euro för arkitekttävlingen om ett Guggenheimmuseum i Helsingfors möter kritik också inom fondens förtroendeorgan.

Det är fondens styrelse som har fattat beslutet att avsätta pengarna. Ordförande för fondens delegation, Wivan Nygård-Fagerudd säger för sin del att ärendet borde ha avgjorts på ett annat sätt.

- Det kunde ha varit klokt att diskutera ärendet också med delegationen redan i beredningsskedet. Så har fonden tidigare gjort med så kallade stora projekt, säger Nygård Fagerudd.

Hon lyfter fram två motiveringar till att beslutet borde ha förankrats i delegationen.

- Det är fråga om en så stor donation och dessutom kan man ifrågasätta om den verkligen stöder finlandssvensk kultur.

En behandling i delegationen hade enligt Nygård-Fagerudd kunnat göra beslutet bättre.

På frågan om stöd till arkitekttävligen för ett Guggenheimmuseum står i enlighet med Kulturfondens stadgar om att stöda kultur på svenska i Finland, säger Wivan Nygård-Fagerudd:

- Det här helt klart att det är fråga om konst och kultur och det är helt klart att man förutsätter att ett museum, om det blir av, ska betjäna både på finska och svenska.

- Jag tycker att det är bra att frågan ställs. Kulturfonden ska tåla granskning, säger hon.

Holm är tveksam till att finansiera Guggenheim med fondmedel

Dan Holm, konstvetare i Vasa, vill uttala sig i ärendet som privatperson eftersom han inte var medlem i delegationen när beslutet fattades. Holm välkomnar visserligen ett Guggenheimmuseum, men är tveksam till att arkitekttävlingen ska finansieras med fondmedel.

- Vi kan ju förstås se att Guggenheim behövs, men jag tycker inte att den här finansieringen är helt entydigt vettig att göra med Svenska Kulturfondens medel, säger Holm.

Varför då?

- Därför att det finns stora behov på närmare håll att hantera den svenskspråkiga kulturstrategin när det gäller svenskans leverne och välmående i Finland.

Som exempel nämner Holm diskussionen om att stänga konsthallen i Vasa, som visar mycket bildkonst med anknytning till det svenskspråkiga i Finland.

- Det finns intressanta objekt att stöda med kulturfondsmedel om man vill söka fram dem, säger Holm.

Igelkottsattityd bland övriga delegationsmedlemmar

Av delegationens femton medlemmar svarade majoriteten med igelkottsattityd.

Håkan Blomberg, Birgitta Dahlberg, Nina Gran, Dan Johansson, Anna Jungner-Nordgren, Paula Rossi, Juha Ruusuvuori, Ann Sandelin och Pekka Strang ville inte ställa upp för en kommentar.

De resterande fyra delegationsmedlemmarna var inte anträffbara.

Läs också: Björn Teir: "Kulturfonden måste ta risker"

Diskussion om artikeln