Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Håkan Back lever i ständig mobilskugga

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 13:18.
Håkan Back med mobiltelefon
Bildtext "Hallå hallå?". För Håkan Back är det sällan som mobilsamtalen går fram
Bild: Yle/Roger Källman

Håkan Back i Rimal, Korsholm, lever i mobilskugga. Det är mycket dålig täckning i mobiltelefonnätet där han bor. GSM-näten har aldrig fungerat bra.

- Textmeddelanden går någorlunda att skicka, men ska man ringa är det besvärligt att tvingas söka sig till något av de ställen där man vet att det fungerar

Dålig mobiltäckning i Rimal

Programmet är inte längre tillgängligt

Back är mjölkbonde och säger att det är otryggt att telefonnätet är så opålitligt. Om olyckan är framme måste man snabbt kunna få kontakt med veterinär eller allmänna nödnumret. Då är det inte bra om telefonen får kontakt.

- Ska man springa flera hundra meter innan det hör så är det på tok, säger han.

Signalstyrka i två mobiltelefoner
Bildtext Signalstyrkan är låg i både Elisas och Soneras nät
Bild: Yle/Roger Källman

Back säger att familjen har prövat på en mängd operatörer, men alla med dåligt resultat. Han börjar tröttna på SIM-korsbytandet.

- Alla säger då de ringer (och bjuder ut abonnemang) att "det här är billigt, det här ska du ta". Jag bryr mig inte så mycket om priset, jag vill ha full service. Det känns lite motigt om man ska ringa 70 gånger för att få ett samtal till stånd, säger han.

Håkan Back säger att han har ringt många gånger och klagat. Då har kundservicen bett om adressen och sen sagt att "jo, där är det mycket bra hörbarhet".

- Då har jag sagt att då skulle jag inte behöva ringa om det vore bra!

Se också: Bor du i mobilskugga? Tipsa oss!