Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inga genombrott i Syrienförhandlingarna

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 20:44.
Bildtext FN:s specialsändebud Lakhdar Brahimi
Bild: Martial Trezzini / EPA

Inga genombrott har gjorts i fredsförhandlingarna om Syrien i Geneve. FN:s specialsändebud Lakhdar Brahimi säger att han är positivt överraskad av att parterna i krisen överhuvudtaget fortsätter förhandla

- Vi hade inte förväntat oss några underverk , sade Brahimi på en presskonferens efter förhandlingarna i dag.

I dag skulle oppositionens krav på ett övergångsstyre diskuteras i förhandlingarna, men förhandlingarna avbröts så gott som direkt på grund av oenigheter.

Oppositionen står fast vid sitt absoluta krav på att president Bashar al-Assad avgår. Regimen igen står lika envist fast vid sin vägran att ens förhandla om al-Assads framtid.

Resultatfattigt

Under förhandlingarna fortsätter man också att diskutera möjligheterna att få fram humanitär hjälp till den belägrade staden Homs. Bristen på mat, mediciner och andra förnödenheter är skriande i staden, som har varit belägrad i över ett och ett halvt år.

I går lovade regimen att kvinnor och barn ska få lämna staden. Det är i stort sett det enda konkreta resultat, som man hittills har nått. Samtidigt kräver regimen ändå en lista över namn på vuxna män, som vill lämna staden. Oppositionen opponerar sig mot dylika listor med motiveringen att de kan leda till fler gripanden och tortyr. Oppositionen har däremot lovat att förse regimen med listor över regeringssoldater, som har tagits till fånga.