Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenskar kan kolla grannens brottsregister med ny sajt

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 16:27.
Bildtext Sajten Lexbase.

Den som är nyfiken på om grannen är kriminell eller om chefen dömts för brott kan nu få tillgång till alla svenska domstolshandlingar via en nystartad sajt. Den dömdas adress finns också i handlingarna man kan beställa via den svenska sajten.

"Lexbase.se gör det möjligt för dig att söka på en person eller på ett företag för att se om de under de senaste 5 åren varit föremål för juridisk prövning", skriver företaget på sin webb.

Dokumenten som webbsidan presenterar innehåller samtliga uppgifter som myndigheterna registrerat om en person eller ett företag: vilken typ av brott, var brottet utfördes, straffvärdet, adresser och vilka försvarare och åklagare som var insatta i det aktuella ärendet.

Lexbase uppmuntrar sina användare att kolla upp bland annat hyresgäster, barnvakter, privatpersoner som säljer båtar och bilar, anställda, och hantverkare. Betalande kunder får också tillgång till en mobiltjänst som ger dem koll på om det finns några dömda brottslingar i deras omedelbara närhet.

Väcker kritik

– Jag tycker att den här tjänsten är fruktansvärd. Människor som har dömts och avtjänat sina straff vill bara komma tillbaka till samhället. Många jag träffar i mitt arbete sliter redan med att bli av med sitt förflutna och det här gör ju det arbetet svårare, säger Kristoffer Johansson från KRIS till P3.

Pontus Ljunggren vid Lexbase svarar på kritiken till P3.

– Vår tjänst dömer ju ingen utan sammanställer bara informationen. Och de domar som vi har i vår tjänst finns redan som offentliga handlingar så det är ju inga nya dokument. I synnerhet är det ju företag som vill kolla upp eventuella nyanställda och det vi gör är att göra den processen enkel.

Brott begågna av minderåriga eller domstolshandlingar som hemligstämplats kan inte hittas via sajten, som startats i dag. Slutdelen av en persons ID-nummer syns inte heller.

Än så länge finns det ingen motsvarande söktjänst i Finland.

Här finns artikeln på P3:s webb.