Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sven Jerkku vill ha smidigare EU-byråkrati

Från 2014
Sven Jerkku
Bildtext Sven Jerkku.
Bild: YLE/Ann-Sofie LÃ¥ngvik

Sven Jerkku är en av SFP:s fyra österbottniska kandidater i EU valet och den hittills enda kandidaten i Sydösterbotten. Jerkku vill speciellt lyfta fram frågor som rör småföretagare.

- Det handlar om den här onödiga byråkratin med invecklade papper. Till exempel här i Närpesområdet har vi det här med arbetsinvandrarna. Företagarna får satsa en hel del tid för att köra omkring med papper och få dem stämplade bara för att de anställda ska få jobba. Så svårt ska det inte behöva vara, säger Sven Jerkku.

Vad tror du om dina chanser att bli invald?

- Nå, mina chanser att bli invald är inte de största. Naturligtvis ska det jobbas ganska hårt för att man ska bli invald i parlamentet. Det kommer att krävas cirka 15 000-16 000 röster. Men å andra sidan är det här ju den bästa chansen jag någonsin har haft. Chansen är en på 20, säger Jerkku.

Programmet är inte längre tillgängligt

Sven Jerkku har som mål att få femtusen röster. Han låter resultatet i EU-valet utvisa om han har förutsättningar att ställa upp i riksdagsvalet. Men det avgörandet styrs också av vad sittande riksdagsledamoten från Närpes, Ulla-Maj Wideroos gör.

Huruvida SFP får in en kandidat i EU-parlamentet är en fråga som Ulla-Maj Wideroos i SFP:s nomineringsgrupp tycker är spännande. Speciellt samlingspartiet bjuder på svåra motkandidater i Alexander Stubb och Henna Virkkunen.

- Det blir ett spännande val, säger Wideroos.

Flera intresserade av EU

Sven Jerkku tror att intresset överlag för EU-valet och EU hela tiden ökar. Dessutom ser han att möjligheterna, för var och en att påverka i EU, finns. Men man måste börja genom att gå och rösta, säger han.

- Folk har nog börjat inse mer och mer att du måste vara med i EU för att kunna påverka och göra politik i dagens läge. För att kunna vara en trovärdig rikspolitiker så måste du känna till vad som händer i EU, säger Sven Jerkku.

Nomineringsgruppen hoppas ännu hitta en femte kandidat i Österbotten. SFP har nu 16 kandidater på sin lista. Ulla-Maj Wideroos är övertygad om att de kommer att hitta de fyra som återstår.

SFP:s övriga österbottniska EU-kandidaterna är Wivan Nygård-Fagerudd från Vasa, Mats Nylund från Pedersöre och Bo-Göran Åstrand från Jakobstad.

SFP:s officiella kickoff inför EU-valskampanjen är den 8 februari i Tammerfors. Dagen efter, den 9 februari, kör Jerkkus kampanj igång på allvar med kickoff på Linds kök i Närpes. Kampanjchef är Nina Ingves från Kristinestad och även hustrun Susanne är med i kampanjteamet.