Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den fantastiska leksaksaffären som cirkuskonst

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Den fantastiska leksaksaffären
Bild: © �bo svenska teaterfoto Pette Rissanen

I år fyller det hus där Åbo svenska teater håller till 175 år och jubileumsåret uppmärksammas i allra högsta grad av ÅST som håller till i huset sedan år 1919.

Vårens första premiär i huset – ”Den fantastiska leksaksaffären” - är ett samarbete mellan ÅST och Konstakademin vid Åbo Yrkeshögskola.

”Den fantastiska leksaksaffären” är ursprungligen en ballett i en akt skriven av den ryska koreografen och balettdansaren Leonid Mjasin (mer känd under den franska namnvarianten Léonide Massine) – som var huvudkoreograf och också förste dansare vid Sergej Djagilevs Ryska balett en tid på 1910-20-talet.

Det var också Ryska baletten som uruppförde ”Den fantastiska leksaksaffären” i London i juni 1919.

Mjasins balett kretsar kring kärlekshistorien mellan två cancandockor i en leksaksaffär där en världsberömd dockmakare tillverkar unika dockor. Musiken till originalbaletten är skriven av kompositören Ottorino Respighi med utgångspunkt i ett antal pianostycken av Gioachino Rossini.

På Åbo svenska teaters studioscen kan man t.o.m. den 6 februari ta del av en familjeföreställning som i det stora hela baserar sig på historien om ”Den fantastiska leksaksaffären” och som kombinerar cirkus, dans, dockteater, musik och ljuskonst. På scenen har vi cirkus-, dans- och dockteaterstuderande från Konstakademin vid Åbo Yrkeshögskola.

Föreställningen bjuder följaktligen på hisnande akrobatik med bl.a. speldosedockor som balanserar på sträckt lina, en spelkortsdocka som likt den coolaste action man-figuren trotsar tyngdlagen när han balanserar på en stege, en ängel och en apa som snurrar runt i olika häftiga luftakrobatiknummer, ett skelett som vandrar runt på styltor, viga skogstroll som krumbuktar sig än hit och dit som om ingen midja eller ryggrad fanns i kroppen, mänskliga mynt som rullar runt i cyrringar (inte att förväxla med rockringar …) och ett färgglatt gäng kosacker som dansar ripaska så att det står härliga till!

Förutom att de över tjugo eleverna ger prov på både magiska och muskelstarka cirkuskonster bjuder de också på en stor dos humor och hjärta, skratt och självironi – hela föreställningen andas lek och lustfylldhet.

Svårt, och kanske också lite orättvist, att lyfta fram enskilda prestationer eftersom samtliga studerande gör en helgjuten och imponerande insats – men jag måste trots allt ge en extra eloge till Nina Ervasti som gjorde sin roll som harlekinen till en underbart spexig trickster - ömsom räddhågsen och ängslig, ömsom stursk och utmanande tog hon hela scenen (och publiken) i besittning, och på ett självklart och ledigt sätt band hon ihop de olika kavalkadnumren till en mångsidig helhet.

Den infallsrika och följsamma musiken till denna ordlösa föreställning är nyskriven av Jukka Grönfors, som själv gått ut cirkuslinjen vid yrkeshögskolan - det har också cirkusartisten Heidi Aho gjort, och Aho ansvarar för sin del för manuskript och regi av ”Den fantastiska leksaksaffären”, medan Marjo Haapasalo står för dräktdesignen och Sida Rouvinen för scenografin.