Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Björn Teir: Kulturfonden måste ta risker

Från 2014
Uppdaterad 27.01.2014 19:44.
Björn Teir
Bild: Yle

Kulturfondens styrelseordförande Björn Teir försvarar beslutet att reservera 500 000 euro för Guggenheimsprojektets arkitekttävling. Björn Teir säger till Svenska Yle att Guggenheimprojektet är såpass enastående att fonden därför vill vara med.

Teir dementerar att beslutet skulle stå i strid med Kulturfondens stadgar - när det slutgiltiga beslutet fattas följs stadgarna och då ska de finlandssvenska aspekterna också tas i beaktande.

- Nu gäller vårt stöd arkitekttävlingen och vårt stöd är inget som är färdigbehandlat utan det är en reservation vi har gjort och vi har ställt vissa villkor och när vi ser hur de villkoren uppfylls fattar vi ännu ett styrelsebeslut före saken är färdigbehandlad hos oss. Så till den delen är det inte ännu ett stöd. Men gällande frågan vad det svenska är, så är det kanske en av de frågor vi kommer att analysera mest när vi fattar vårt slutgiltiga beslut. På vilket sätt kan tävlingen lyfta fram nordisk arkitektur, nordiska arkitekter och finlandssvenska sådana.

Kan man ställa som villkor att en finlandssvensk arkitekt ska medverka i tävlingen?

- Det är en öppen tävling och till en öppen tävling hör att man måste drivas av att delta helt själv.

Teir vill inte kommentera anklagelser om att bidraget står i strid med Kulturfondens stadgar förrän det slutgiltiga beslutet är fattat.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Teir: Arkitekttävlingsstöd strider inte mot Kulturfondens stadgar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Då har vi all information på bordet så vi kan bedöma om kraven i stadgarna uppfylls.

- Vi har inte ännu alla våra villkor uppfyllda. Utöver det att det fattas andra finansiärer så ska förstås ett förverkligande av tävlingen vara klart. Vi vill också veta hur tävlingen läggs upp, hur den marknadsförs i de nordiska länderna och hur hela upplägget ser ut. Där har vi inte ännu någon motpart att förhandla med för att de har inte ännu organiserat sig. Det är inte Guggenheim i New York som driver det utan det blir en finländsk part.

Vad gäller påståendet att stödet till arkitekttävlingen om Guggenheim inte var förankrat i kulturfondens delegation säger Teir att han inte vill diskutera frågan i offentligheten. Teir påpekar att styrelsen var helt enig i sitt beslut. Han anser inte heller att man tagit alltför stora risker med tanke på att själva museét kanske inte någonsin byggs.

- Vi måste ta risker, vi kan inte alltid ändå vara hundra procent säkra på att allt blir som vi har tänkt.

"Vi måste leva med risken att projekt inte blir av"

Svenska Kulturfonden har redan tidigare finansierat utredningen av Guggenheim-museéts etablering med 250.000 euro. Om reservationen för arkitekttävlingen förverkligas kommer den sammanlagda satsningen att uppgå till 750.000 euro.

- Det är stora pengar, men vi stöder årligen utbildning och kultur med över 33 miljoner och vi har aldrig räknat ut hur mycket som inte blev helt som planerat av de som har fått understöd. Det är en risk vi får leva med.

Teir har ändå full förståelse för att det finns starka åsikter i frågan.

- Vi försöker se det här från vår synvinkel vad gäller design, konst och arkitektur.

Läs också: Beslut om Guggenheim väcker intern kritik

Diskussion om artikeln