Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm vill delta i kommunförsök för att effektivera servicen

Från 2014
Uppdaterad 28.01.2014 09:59.
Korsholms ämbetshus i Smedsby.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Korsholms kommun vill delta i kommunförsök. Det kunde ge bättre möjligheter för kommunen att på ett friare sätt organisera sin egen service. Också göra den billigare. Det säger Korsholms kommundirektör Rurik Alhberg efter ett beslut av kommunstyrelsen på måndag kväll. Syftet med kommunförsöket är att minska på kommunens förpliktelser genom att samarbeta med Vasa.

- I bästa fall innebär ett försök att man mera effektivt och billigare kan organisera service. Men det finns många andra möjligheter också, säger Alhberg som inte menar att ett försök skulle försämra servicen.

- Det som man nu skissar på vid finansministeriet skulle inte påverka servicen negativt, men vi vill vara med och påverka programmets utformning.

Tillsynen kunde effektiveras

Ahlberg menar att kommunen har bakbundna händer och inte har någon större rätt att se på nya lösningar.

Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm.
Bildtext Rurik Ahlberg.
Bild: Yle/Roger Källman

- Det som har varit aktuellt i vår trakt på sistone har varit tillsynen på boenden för äldre. Och det är ett område man kunde innefatta i försöket och undersöka olika alternativ. Det effektiverade serviceboendet innebär ökad nattpersonal, men är det riktigt ekonomiskt ändamålsenligt. Det är den dyraste personalen och eventuellt också det tråkigaste arbetet. Kunde man istället fundera på andra, till exempel, tekniska lösningar, säger Ahlberg,

Kommunförsök är lika med utveckling

- Staten vill igen nå upp till det man gjorde på 1970-talet. Kommunförsök då ledde till stora utvecklingar av den kommunala verksamheten. Och för att kunna vara med på det här tåget anser vi att vi borde visa intresse just nu, säger Ahlberg.

För att delta i kommunförsöket bör centralkommunen stå med som ansökare.

- Korsholm ska tillsammans med Vasa titta på olika områden där man kunde samarbeta. Ett av områdena kunde vara tillsynen av effektiverat serviceboende. Andra eventuell områden kunde vara att till exempel vidareutveckla gemensam tandvård och andra gemensamma rutiner som utbetalningen av utkomststöd.

Stora områden utesluts

Regeringen har inte bjudit in alla kommuner i förfrågan om deltagande i kommunförsök. En orsak kan vara framtida kommunfusioner.

- Det som är lite speciellt med förfrågan är att alla kommuner inte kan delta. Det är bara centralorter eller kommungrupper där centralorten ingår som kan vara med. I och med det utesluts stora områden av landet och nog finns det väl en baktanke med det, säger Ahlberg.