Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Allt har gått fel"

Från 2014
Uppdaterad 28.01.2014 11:54.
Bildtext Arbetscentralens renovering väckte mycket diskussion i stadens fullmäktige på måndagen.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Renoveringen av Åbo stads arbetscentral får svidande kritik av stadens politiker. Inget verkar ha gått rätt till när arbetet genomfördes då både budgeten och tidtabellen överskreds rejält.

Frågan väckte mycket diskussion i stadens fullmäktige på måndagen.

Renoveringen av arbetscentralen, som fungerar som sysselsättningsverkstad för arbetslösa i Åbo, har blivit en dyr historia för staden. För några år sedan uppdagades problem med inomhusluften i arbetscentralens gamla utrymmen och staden hyrde in sig i nya utrymmen på Pansiovägen 56 med ett tioårigt kontrakt. Bland annat skogskoncernen Metso hade tidigare haft verksamhet i fastigheten.

Fastigheten som ägs av affärsmannen Heikki Vaiste var i behov av renovering och staden satte igång med arbetet. Staden hade inte kommit överens om ansvarsfördelningen i samband med renoveringar med hyresvärden och det visade sig snabbt att fastigheten hade flera brister. Man var bland annat tvungen att förnya väggar och yttertaket på uppmaning av brandsäkerhetsmyndigheter samtidigt som elsystemen byttes ut.

Den uppskattade budgeten på 1,4 miljoner euro överskreds och nu landar räkningen på drygt 3 miljoner euro. Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle arbetet ha varit färdigt 2012 men det dröjde fram till våren 2013 innan lokalerna kunde tas i bruk.

Just nu pågår förhandlingar mellan staden och hyresvärden om vem som ska betala för att åtgärda bristerna.

"Hela processen är olycklig"

På måndagen godkände stadsfullmäktige ändå den dyra renoveringen efter utdragna diskussioner. Enligt de grönas Mikaela Sundqvist har allt som kan gått fel med processen.

- Det är fel med kontraktet, det är fel med planeringen och efter det har det rullat fel hela tiden.

Vänsterförbundet, Centern och Sannfinländarna föreslog att överskridningen inte godkänns eftersom förhandlingar om ansvarsfördelningen fortfarande pågår med hyresvärden men förslaget röstades ner. Vänsterförbundets Li Andersson hoppas att staden tar lärdom av fallet, bland annat när det gäller öppenhet och framtida hyreskontrakt.

Stadsdirektör Aleksi Randell säger att hela processen är olycklig och att det kan bli fråga om påföljder för de ansvariga tjänstemännen när frågan behandlas på nytt i samband med bokslutet senare i vår.